• Het waterpeil in de Schoonhovense gracht.
• Het waterpeil in de Schoonhovense gracht. Foto: Stephan Tellier

Zorgen om laag waterpeil in gracht

schoonhoven • Bewoners van de Schoonhovense Haven willen aandacht voor de lage waterstand in de gracht. Ze vrezen schade aan de fundering van hun woningen.

Ze hebben hierover aan de bel getrokken bij het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de gemeente Krimpenerwaard.


Onrustbarend

“Sinds enkele jaren is het waterpeil in de gracht voor ons huis aan de Haven onrustbarend laag”, zegt Havenbewoonster Marion Kleuters, die zegt te spreken namens enkele tientallen bewoners langs de Schoonhovense gracht.

Vervolgens: “Onze zorg wordt vooralsnog niet gedeeld, hoewel er al scheuren in de kademuren zitten. Onze woning heeft op het oog nog geen schade, maar dat willen we ook graag voor zijn. Vandaar onze roep om aandacht.”


Niet onderheid

De woning van Marion Kleuters en haar man stamt uit de 15e eeuw. “Het huis is niet onderheid en op een kleilaag gebouwd. Als die klei droog komt te liggen klinkt het in, verzakt het huis en ontstaan er barsten.”


Vroeger bewoog het water in de gracht volgens Kleuters via de Voorhaven mee met het getij van de Lek.


Kleuters: “De sluis tussen de Voorhaven en de Haven is nu echter (bijna) dicht, waardoor er nog maar 10 tot 20 centimeter water in de gracht staat. Dat was vroeger wel een meter hoger."


Stank

Het lage waterpeil is volgens de bewoonster van Haven 17 niet alleen slecht voor de fundering van hun woning, het zou ook voor stankoverlast zorgen:


"Bij een hevige hoosbui stromen de riooluitlaten over en zie je de drollen in het water drijven. Het huidige waterpeil is ook geen plaatje: het ziet er niet uit. Daarnaast is het gevaarlijk als je in het water valt. Dan heb je grote kans om op de betonnen rand terecht te komen, met alle gevolgen van dien. Het is eigenlijk één diep gat.”


Toezeggingen

Inmiddels is er contact geweest met de gemeente en het hoogheemraadschap, maar vooralsnog zonder het gewenste resultaat. “Het waren prettige gesprekken, maar het water staat nog steeds laag. Er worden vage toezeggingen gedaan over volgend jaar, maar dan nog maar voor de helft van het jaar, want in de winter wil men weer een laag waterpeil in de gracht.”


Voor de reactie van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, zie het bericht hiernaast.


Robert van der Hek