Verhoging nodig om begroting sluitend te krijgen

Lokale lasten in Krimpen flink omhoog

krimpen a/d ijssel • Het verhogen van de lokale heffingen is noodzakelijk om de begroting sluitend te krijgen. Wethouder financiën Wubbo Tempel vindt het verdedigbaar, "want de tarieven zijn nu verre van kostendekkend." Ook gaat de gemeente proberen meer grip te krijgen op de uitgaven voor het sociaal domein. Het Krimpens Sociaal Team krijgt een grotere rol. "Medewerkers van dit team weten vaak precies welke behoefte zorgvragers hebben. Zij kunnen maatwerk leveren. Deze manier van werken is veel doeltreffender en efficiënter. Het scheelt ook aanzienlijk in de kosten."

Hele klus

Toen Tempel begin juli aantrad als wethouder, zag de financiële situatie van de gemeente er verre van rooskleurig uit. Het overeind houden van voorzieningen als kinderboerderij en muziekschool zou een hele klus worden. Een paar weken later ziet de wereld er heel anders uit. Het belangrijkste verschil? "Het rijk is over de brug gekomen", laat Tempel weten. "Door een extra bijdrage van ruim 7 ton (bedoeld om het tekort op de jeugdzorg terug te dringen, red.) lukt het ons om de financiën beter op orde te brengen. Dat is fijn, want als de begroting voor dit jaar niet sluitend zou zijn geweest, zouden we onder toezicht komen te staan van de provincie Zuid-Holland. Dat wil je niet."


Er hoeven geen voorzieningen dicht en de onroerendezaakbelasting (OZB) gaat met 1,5 procent ongeveer net zo hard omhoog als de inflatie. Er is in de begroting zelfs wat ruimte om te investeren, onder meer in onderwijshuisvesting. Ook komt er een invalidetoilet in het Middenweteringpark en ligt er een plan om nieuwe camera's op te hangen in de Stormpolder.


Boa's

De geleidelijke uitbreiding van het aantal boa's (van drie naar vijf) kan eveneens doorgaan. Hiermee gaat een langgekoesterde wens van burgemeester Martijn Vroom in vervulling. Tempel gaat ervan uit dat alle 'corona-gerelateerde' kosten, dus ook de eerder gereserveerde 100.000 euro, volledig door het rijk vergoed zullen worden.

Hoewel het overall beeld er gunstig uitziet, waakt Tempel voor teveel optimisme. "We hebben gelukkig geen lastige beslissingen hoeven te nemen. Toch blijft het onzeker hoeveel geld het rijk de komende jaren uit gaat keren. Vooral als het gaat om de jeugdzorg kampen we nu met grote tekorten. Er is extra geld toegezegd, maar het is altijd de vraag of dat geld er ook daadwerkelijk komt. "


Het college verklaarde bij de presentatie van de begroting vraagstukken en opgaven daadkrachtig en besluitvaardig aan te pakken. Dit om alle inwoners en ondernemers van Krimpen aan den IJssel perspectief te blijven bieden. 'In het bijzonder de kwetsbaren, de jeugd en allen die door de coronacrisis zijn én worden getroffen.' De raad zal op 5 november de begroting bespreken.