• Heidi Doff op het podium van het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek.
• Heidi Doff op het podium van het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek. Foto: Floris Bakker

Heidi Doff moet weer activiteiten van het Cultuurhuis schrappen

'Gaan niet bij de pakken neerzitten'

krimpen a/d lek • Het bleek een schot in de roos: het Lounge Café in de theaterzaal van het Cultuurhuis. Een nieuw muzikaal evenement in coronatijd, bedoeld om elkaar 'op afstand' te ontmoeten. Bezoekers konden plaatsnemen in speciale loungestoelen en kregen een hapje en drankje aangeboden. De drie avonden waren zo goed als uitverkocht. Toch gaat er voorlopig geen tweede editie komen. "We hebben er na de persconferentie van vorige week dinsdagavond een streep doorgezet", verzucht Heidi Doff. "Ook de optredens van bandjes en alle kinderactiviteiten gaan niet door. Het is niet anders." Ze benadrukt 'volledig' achter de boodschap van premier Mark Rutte te staan om vooral thuis te blijven. "Ik ga mensen nu ook zeker niet aanmoedigen om naar het Cultuurhuis te komen. Tegelijkertijd druist het in tegen mijn gevoel van gastheerschap. Normaal staat de deur hier wagenwijd open en is iedereen welkom. Nu zetten we 'm op een kier en vragen we bezoekers wat ze komen doen."

Beperkt

Het draaiboek van half maart heeft ze maar weer tevoorschijn gehaald. Toch is er een verschil. "Toen moest het gebouw direct dicht en konden onze huurders er ook geen gebruik meer van maken. Nu wel. Zo is de bibliotheek beperkt open en blijven bijvoorbeeld het Jongerenwerk Krimpenerwaard en het Jeugdtheaterhuis actief."


Als Doff iets heeft geleerd van de eerste coronagolf is dat het Cultuurhuis een plek heeft veroverd in de Krimpen aan de Lek en ver daarbuiten. "Eind juli gingen we weer open en je merkte direct dat mensen ons hadden gemist. Da's natuurlijk mooi om te horen. Daarom is het ook zo jammer dat we nu weer activiteiten moeten schrappen. Ook financieel gezien. Toch gaan we zeker niet bij de pakken neerzitten. Met elkaar kijken we wat hier nog wél kan."
Te vervelen hoeft ze zich niet. "We hebben nu tijd om achter de schermen wat zaken te verbeteren. Zo zijn we bezig met een digitaal ticketsysteem en kijken we hoe we de ruimtes opnieuw kunnen inrichten." Aan een nieuw theaterprogramma denkt ze nog even niet. "Het heeft geen zin om bandjes vast te leggen als je maar dertig bezoekers mag ontvangen. Een online programma? Daar moet ik echt over nadenken. Ik denk niet dat ouderen zitten te wachten op een online bingo." Dat Grand Café Siep voor weken dicht is, vindt ze misschien nog wel het ergste. "Siep is toch wel het visitekaartje van dit gebouw. De samenwerking met hen verloopt ook hartstikke goed. Heel vervelend dat dit ze al zo snel na de opening overkomt."