Werkstraf geëist voor dramatisch ongeval Lekkerkerk na verkeersruzie

den haag/lekkerkerk • De officier van justitie eist een werkstraf van 240 uur tegen een 64-jarige automobilist uit Gouda die op 23 december 2018 op de N210 in Lekkerkerk van achter op een Polo reed, waardoor twee inzittenden het leven verloren en drie anderen zwaar gewond raakten.

Het dramatische en bizarre ongeval vond plaats nadat de Polo op de provincialeweg tot stoppen gedwongen was door een andere automobilist die onder invloed was van drugs.


Deze weggebruiker had, nadat er een verkeerruzie was ontstaan, de Polo in zijn Nissan achtervolgd vanaf de Algerabrug in Capelle aan den IJssel. Toen hij de Polo had ingehaald op de N210, zette hij zijn auto dwars op de weg, en stormde woest met een hamer op de inzittenden van de Polo af. Die gooiden de portieren nog op slot, en toen knalde de Mercedesbus van de 64-jarige man uit Gouda van achteren op hun auto.


Een van de mannelijke inzittenden van de Polo overleed ter plekke, een vrouwelijke inzittende later in het ziekenhuis. Drie broers van de omgekomen man liepen zware verwondingen op.


De bestuurder van de Nissan is door de rechter vanwege roekeloos rijgedrag al veroordeeld tot een celstraf van 42 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, en een rijverbod van vier jaar. Volgens de officier van justitie heeft de bestuurder van de Mercedesbus ook schuld aan het ongeval.


Uitzonderlijk

“Hij werd geconfronteerd met een uitzonderlijke situatie, maar had er wel rekening mee moeten houden”, zei de aanklager woensdag bij de Haagse rechtbank. De bestuurder van de Mercedesbus had kunnen zien dat er sprake was van een verkeersruzie, en had daarop moeten anticiperen. “Het ongeval had niet noodzakelijkerwijs dramatische gevolgen hoeven hebben als hij beter had opgelet.” Naast de werkstraf eiste de officier nog een voorwaardelijke celstraf van twee maanden en een rijontzegging van anderhalf jaar.


De bestuurder van de Mercedesbus gaf tijdens de rechtszitting toe dat hij mogelijk niet had opgelet. “De Polo doemde plots voor me op. Mijn voet ging nog naar het rempedaal, maar het was te laat”, zei de nog altijd aangeslagen man. “Ik hoop dat de nabestaanden het mij kunnen vergeven.”


Atypisch

Volgens de advocaat van de bestuurder van de bestelbus had hij geen rekening hoeven houden met de verkeersruzie die zich voor hem op de weg afspeelde. “Het was een atypische verkeerssituatie.” De raadsman pleitte voor schuldigverklaring zonder strafoplegging. “Mijnheer is al genoeg gestraft voor het ongeval. Hij staat ermee op, en gaat ermee naar bed.”


Uitspraak over twee weken.


Bron: Cerberus