Sluitende begroting, maar zorgen voor de toekomst

krimpenerwaard • Met kunst- en vliegwerk heeft de gemeente Krimpenerwaard de begroting voor 2021 sluitend weten te krijgen. Op de langere termijn zijn er grotere gaten te dichten.

Bij de recente behandeling van de Kadernota 2021 was al duidelijk dat er de komende jaren weinig financiële ruimte is. Financieel wethouder Boere: “Samen met de gemeenteraad is daarom gekeken naar dekkingsmogelijkheden om tot een sluitende begroting te komen. Dat is gelukt. 2021 sluit met een kleine plus (66.000 euro), waardoor ingrijpende maatregelen volgend jaar niet nodig zijn. De jaren daarna laten nog wel tekorten zien. In 2021 gaan we als B&W met de raad in debat hoe we dit kunnen oplossen.” De tekorten lopen op tot ruim 1 miljoen euro in 2023 en 2024.

Net als iedere gemeente in Nederland heeft Krimpenerwaard te kampen met forse tekorten door overschrijdingen in het sociaal domein, en dan met name de jeugdhulp. Daar komen de kosten vanwege corona bovenop. Ria Boere: “Als we geen extra geld van het Rijk krijgen, moeten we de komende jaren moeilijke keuzes maken. Gelukkig hebben we dat voor komend jaar nog niet hoeven doen. We zijn erin geslaagd om de stijging van de lastendruk voor inwoners zo laag mogelijk te houden.” De totale woonlasten stijgen met circa 2,7% voor huiseigenaren. Boere: “De verwachting is dat we hiermee rond het landelijk gemiddelde blijven. De ozb-opbrengst en het tarief rioolheffing stijgen met 1,8% door de inflatiecorrectie. Voor de afvalstoffenheffing geldt dat wij te maken hebben met stijgende tarieven voor de verwerking, kostenverhoging in de inzameling en lagere opbrengsten voor grondstoffen. Hierdoor hebben we een lichte stijging in de vaste en variabele tarieven moeten doorvoeren. Samen met onze afvalinzamelaar Cyclus bekijken we hoe we de structurele afvalkosten omlaag kunnen krijgen.”
Al eerder was besloten om de hondenbelasting gefaseerd af te schaffen. 2021 is het laatste jaar waarin deze belasting wordt geheven. De tarieven voor bouwleges en lijkbezorging worden, bovenop de inflatiecorrectie van 1,8%, extra verhoogd. “Dit om de ‘kostendekkendheid’ te verhogen. Dit is in lijn met het eerdere besluit van de gemeenteraad over dit onderwerp”, verklaart Boere. De gemeenteraad behandelt de begroting op dinsdag 10 november.