• Jan Willem van der Ham.
• Jan Willem van der Ham. Foto: Wijntjes Fotografie

Fractievoorzitter Jan Willem van der Ham (SGP) neemt afscheid

Gemeentepolitiek als ‘way of life’

ouderkerk • “De gemeentepolitiek is mijn grote hobby, maar zeker als ik het serieus wil blijven doen is het niet langer verenigbaar met mijn werk’, zegt de inwoner van Ouderkerk aan den IJssel. “Ik was 26 toen ik in de gemeente Ouderkerk begon en ben nu 49. Ofwel, het is een way of life geworden.”

Sinds enkele weken is Van der Ham hoofd van één van de twee divisies van de NVWA, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Hij was eerder waarnemend directeur bij deze instelling voor de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, dierenwelzijn en natuur. Van der Ham is in zijn nieuwe functie verantwoordelijk voor de aansturing van enkele honderden medewerkers en bekleedt een veelomvattende taak: “Covid-19 legt daar nog extra druk op. Denk aan de coronabesmettingen in de slachthuizen. Hierdoor liggen onze werkzaamheden nog meer onder een vergrootglas.” Hij zag de bui al hangen, maar besloot onlangs de knoop door te hakken. “Helaas zitten er maar 24 uur in een dag. Gelukkig hebben we voldoende capabele mensen binnen de fractie, wat de keuze om er daadwerkelijk mee te stoppen wat makkelijker maakt.”

Terugkijkend beleefde Jan Willem van der Ham vooral plezier aan het debat. “Niet alleen het spel op zich, maar vooral de inhoud. Je wilt dingen scherp krijgen, de ander toetsen en voor je argumenten winnen. Zie het als een voetbalwedstrijd: het gaat om de doelpunten.” Hij wist dat de vraag zou komen wat die 22,5 jaar gemeentepolitiek dan hebben opgeleverd. “Maar ik heb niet zomaar een rij successen paraat. Dat ligt ook vaak wat genuanceerder. Als ik er toch een moet benoemen? Nou, één die relevant en actueel is, is dat de raad van Krimpenerwaard in 2015 op initiatief van de SGP de ozb-opbrengsten heeft vastgezet. Ofwel, de ozb stijgt niet hoger dan de inflatie. Dan weten inwoners waar ze aan toe zijn en wordt dat instrument niet zomaar ingezet om de begroting sluitend te krijgen. Wij zoeken liever naar geld in de uitgavenkant.”


Een dossier dat hij zeker niet snel zal vergeten is die van de bouw van de hersteld hervormde kerk in Ouderkerk. De kerk kwam er pas na ruim tien jaar van soms hoog oplopende debatten. “Ik heb die periode als pijnlijk ervaren, vooral omdat ik soms het gevoel had dat het meer ging over de plaats die kerkgangers hebben in de samenleving dan dat het een issue van ruimtelijke orde was. Ik kijk niet met rancune terug, want het is gelopen zoals het gelopen is, maar het was wel een ingrijpende periode, waar veel energie in ging zitten. En gelukkig met een goede afloop: want het kerkgebouw staat er inmiddels en is prachtig geworden.”

Hoewel de SGP geen voorstander van de gemeentelijke herindeling was ‘-als het dan toch moest, dan liever inclusief Krimpen aan den IJssel’- toont Van der Ham zich niet ontevreden met het eindresultaat. “Het is meer een bestuurlijk proces geweest, waarbij de eigenheid van de kernen gewaarborgd is. Het politieke debat is soms lastig te voeren met elf fracties, inclusief afsplitsingen, maar goed: ook dat is onderdeel van de democratie.”

Woningbouw in de polder blijft een hoofdpijndossier. “Op dat terrein is de afgelopen jaren te weinig bereikt”, erkent Van der Ham. “Weliswaar ook door ontwikkelingen waar we niet direct invloed op hebben –pfas en stikstof, red.- maar desondanks vind ik dat het college meer de regie moet nemen om te komen tot concrete woningbouwlocaties. Dat zal voor de SGP ongetwijfeld een speerpunt blijven voor de komende jaren.”


Met ingang van 17 november dient Van der Ham zijn ontslag als raadslid in. “Dan ga ik afstand nemen en zal ik geen actieve dan wel ondersteunende taken meer vervullen. Dat kan ik mijn opvolgers ook niet aandoen; ik wil ze niet in de weg lopen. Ik blijf de SGP wel nauw volgen. Een eventuele terugkeer? Haha, zeg nooit, nooit, maar dat zal niet op korte termijn zijn.”


Robert van der Hek