• Van Veen’s dochter Marian bij het beeld van haar vader.
• Van Veen’s dochter Marian bij het beeld van haar vader. Foto: Eric van der Weegen (Rijkswaterstaat

Beeld van Johan van Veen onthuld

capelle a/d ijssel • Twee dagen voor het aanstaande stormseizoen en zestig jaar na zijn overlijden heeft dr. ir. Johan van Veen een standbeeld op Schielands Hoge Zeedijk gekregen.

Het beeld is vorige week maandag onthuld op de in 2016 versterkte dijk in Capelle aan den IJssel. “Mijn vader heeft eindelijk een plek gekregen op een hele belangrijke dijk in de provincie Zuid-Holland, dichtbij de Hollandsche IJsselkering en bij het eerste Deltawerk van Nederland”, aldus Van Veen’s dochter Marian. Haar vader diende in 1953 twee dagen voor de stormramp het Deltaplan in bij de minister, een plan dat hij al jaren eerder had gemaakt. Marian was de drijvende kracht om het standbeeld te realiseren. Stichting Blauwe Lijn nam het voortouw en maakte het mogelijk, met medewerking van verschillende partijen en sponsoren.

Commissaris van de Koning Jaap Smit, dijkgraaf Toon van der Klugt van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, burgemeester Peter Oskam van gemeente Capelle aan den IJssel, Deltacommissaris Peter Glas, voorzitter Letty Demmers van de Stichting Blauwe Lijn, Arjan Driesprong van Rijkswaterstaat, voorzitter Irma Camijn van de Historische Vereniging van Capelle aan den IJssel en Johans dochter Marian van Veen verrichtten gezamenlijk de onthulling van het stenen beeld.


Op het plein bij de Dorpsstraat 3 in Capelle aan den IJssel en op de boot Ms Contessa op de IJssel was ook een aantal studenten van de Hogeschool Rotterdam aanwezig, die vanaf 2018 tot nu onderzoek hebben gedaan naar de oude plannen van Johan van Veen. Die zijn onderzocht op hun meerwaarde voor de huidige en toekomstige waterproblemen. “Vooral onze jonge generatie staat voor een enorme opgave, gelet op de klimaatverandering en de waterproblemen, zoals verzilting, verdroging en hoog water die daarmee samenhangen", aldus Letty Demmers, voorzitter van Stichting Blauwe Lijn. "Het standbeeld is een inspiratiepunt voor hen en uiteraard alle Nederlanders om mee te denken en vooruit te blijven kijken.”