Rondom begrip, maar balen van lege kantines

regio • Weer wordt een beroep gedaan op het overlevingsvermogen van sportverenigingen. In het kader van de aangescherpte coronamaatregelen moeten zij drie weken lang zonder publiek spelen en blijven de kantines dicht.

“Dat er iets zou gaan gebeuren, stond voor ons al vast”, verwoordt voorzitter Henk Lammerse het gevoel dat bij vv Spirit leefde. “Maar dat het kabinet zo rigoureus te werk is gegaan, was wel een verrassing. We zijn snel na de bekendmaking van het nieuws bijeen gekomen met ons eigen ‘outbreakteam’. Het afsluiten van je sportpark en kantine voor publiek kost veel geld. Je praat over duizenden euro’s. Daarnaast is er de sociale component. We waren deze zomer nog zó blij dat we eindelijk weer konden voetballen en we met beperkingen weer open mochten. Dat is nu voor minimaal drie weken teruggedraaid en dat is lastig. Ook zorgt de huidige situatie ervoor dat je op veel vragen een antwoord moet hebben. Bijvoorbeeld als het gaat om jeugdwedstrijden en de mensen die mee komen met een team. Wie laat je wel en niet toe ter begeleiding. Daar moet je heldere afspraken over maken.”

Scheve competitie
Voor een kleine dorpsvereniging als het Polsbroekse SPV’81 komen de aangescherpte coronamaatregelen ongelegen. De open dag van afgelopen zaterdag werd geschrapt. SPV-voorzitter Theo Sangers: "Zonder publiek spelen is nauwelijks te doen.Ik ben ook bang dat een scheve competitie ontstaat. Wedstrijden worden geannuleerd als spelers of de begeleiding besmet raken met corona. Uiteraard gaan we niet anders handelen dan de KNVB aangeeft, maar ik had het hele programma er drie weken uitgegooid en het dan tijdens de winterstop ingehaald.”

Schoonhoven-voorzitter Paul van Schaik zag aankomen, dat vergaande maatregelen genomen moesten worden om het coronavirus te bedwingen. "Maar dit is wel heel vervelend voor het verenigingsleven. De kantine is een ontmoetingsplek voor jong en oud. Alleen het bedrijven van sport is nog mogelijk. De kantine-inkomsten gaan we wel missen. Aan de andere kant heb ik wel begrip voor het verscherpen van de maatregelen, die wij als vereniging natuurlijk naleven. Een aantal leden testte positief op het coronavirus en die blijven dan thuis voor een periode van tien dagen. Met de GGD hebben we bijna elke dag contact om een update door te geven en handelen dan naar hun aanbevelingen.”

De Haastrechtse volleybalvereniging VCH kan zijn wedstrijden blijven spelen in de sportzaal van Concordia. Het bestuur stelde protocollen samen, die mede op verzoek van de Nevobo op de website staan. De eigen leden, de bezoekende clubs, de scheidsrechters en coaches weten waar zij zich aan moeten houden. “VCH is geen club, die op een hoog niveau speelt,” vertelt VCH-voorzitter Ron de Ruiter. “We stellen hoogstens twintig man publiek, dat even niet welkom is, teleur. Het gebruik van de kleedkamer voor de spelers is niet toegestaan. Binnen onze vereniging zijn geen coronagevallen bekend. De afspraak is wel: blijf bij een verkoudheid thuis en houd je aan de maatregelen, die onderhand bij iedereen bekend zijn.”

Dilettant-voorzitter Marco Goudswaard tenslotte: "Ik snap de nieuwe maatregelen, maar vind het wel jammer dat in de maanden juni en juli niet is doorgepakt om Covid-19 helemaal uit te roeien. Op dat moment was de overwinning in zicht. Nu is het virus helaas in volle hevigheid terug."