• De route van de wandeling '1672' loopt langs het riviertje de Vlist.
• De route van de wandeling '1672' loopt langs het riviertje de Vlist. Foto: Jan Trouwborst

Wandeling '1672' langs de Vlist

haastrecht • Watergids Marina Perdijk neemt deelnemers op vrijdag 16 oktober mee voor de wandeling '1672' langs het kronkelende riviertje de Vlist.

De wandeling is onderdeel van de landelijke Week van Ons Water en een ontdekkingstocht langs de overblijfselen van de Oude Hollandse Waterlinie. Onderweg gaan de wandelaars ook voorbij de tientallen monumentale boerderijen en door het prachtige en vogelrijke natuur-, recreatie- en waterbergingsgebied de Hooge Boezem.

Na een maaltijd bij Café de Vlist is er op de Koeneschans de mogelijkheid terug in de tijd te kijken. Met de mobiel in een virtual reality paal zien deelnemers hoe het er in 1672 uitzag. Verderop zijn bezoeken gepland aan melkvee- en kaasboerderij Van Eijk met winkel, de molen met de langste wieken van Nederland en het Gemaal in Haastrecht, dat 25 jaar bestaat.


Rampjaar
De 7 km lange wandeling heet 1672 en verwijst daarmee naar het Rampjaar, toen voor het eerst de Oude Hollandse Waterlinie werd toegepast. Laaggelegen land tot kniehoogte onder water zetten was toen hét wapen om binnenvallende legers tegen te kunnen houden. De Koeneschans was een strategische plek, vandaar dat de wandeling hier start.

De wandeling start om 12.15 uur bij de bushalte in het centrum van Haastrecht. Reserveren is noodzakelijk en kan bij Lyanne de Laat: 06-30013037 of e-mail: ll.merla@planet.nl.


q www.gemaalhaastrecht.nl/arrangementen