• Ds. Rob Maas: nieuw in Lekkerkerk.
• Ds. Rob Maas: nieuw in Lekkerkerk. Foto: Jan Timmer

Nieuwe predikant voor Protestantse Gemeente Lekkerkerk

Rob Maas: dominee tussen de mensen

lekkerkerk • “Het kan bijzonder lopen in een mensenleven”, glimlacht ds. Maas. “Als kind van 6 had ik al serieus het besef dat er een God bestond die met me mee ging in mijn leven en met wie ik ‘gesprekken’ had. En zo is het altijd gebleven."

"Op mijn 18e was ik serieus van plan om predikant te worden, alleen was dat op dat moment lastig omdat ik geen Latijn en Grieks in mijn bagage had. Omdat ik in algemene zin ‘iets met mensen’ wilde doen schreef ik me in voor de studie Psychologie. Uiteindelijk heb ik dat vak enkele decennia uitgeoefend tot ik op mijn 43e alsnog besloot om Theologie te gaan studeren. Dat geeft alleen maar aan dat de gedachten van het jongetje van toen nooit uit het hoofd zijn verdwenen. Alleen duurde het wat langer dan je zou verwachten voordat ik predikant werd. Zo gaan die dingen in een leven. Tja, en toen was ik 50, kreeg ik mijn eerste gemeente onder mijn hoede en werd ik bevestigd in de Maranathakerk te Rhoon."


Spannend

"Ik heb het daar zeven jaar zeer naar mijn zin gehad. Natuurlijk, het begin was spannend. Maar op een gegeven moment raak je gesetteld en ontdek je hoe het in een gemeente werkt, waar je bij moet sturen, stimuleren of extra aandacht aan moet geven. Als dominee is het belangrijk dat je je leven invult vanuit je levend geloof en probeert anderen te inspireren hetzelfde te doen én te voelen. Daarnaast dien je goed te kunnen luisteren en te kunnen adviseren bij persoonlijke vraagstukken van gemeenteleden in relatie tot het geloof. En voor veel hedendaagse dominees geldt ook dat je over managementkwaliteiten moet beschikken. Er komen op dat vlak meer zaken op je af dan pakweg 40 jaar geleden het geval was. Je moet simpelweg van vele markten thuis en zijn. Dat maakt het extra boeiend.”


Discussie

Ds. Maas noemt zichzelf ‘een uitgesproken type’. “Dat is voor een dominee niet altijd handig”, stelt hij glimlachend vast. “Ik kijk soms anders tegen dingen aan of haal uit discussies soms andere zaken dan mensen verwachten. Dat doe ik vaak om mensen aan het denken te zetten of een goede discussie op gang te brengen. In die zin ben ik een open en informele dominee die midden in de gemeente wil staan. Gemakkelijk benaderbaar en communicatief.”

Het waren precies díe factoren die prominent deel uitmaakten van de lijst van competenties die de Protestantse Gemeente in Lekkerkerk samenstelde in haar zoektocht naar een nieuwe predikant. Ds. Maas bleek precies in het profiel te passen en werd dan ook beroepen.


Nuances

“Hoewel ik zeker geen sterke drang had om uit Rhoon weg te gaan, besloot ik tóch op het beroep vanuit Lekkerkerk in te gaan”, aldus ds. Maas. “Het moment om te vertrekken klopte. “In de Maranathakerk heb ik gezaaid en naar mijn gevoel geoogst. De laatste drie jaar werd in mijn vorige gemeente gesproken over samenwerking tussen de protestantse kerken aldaar. Een prima idee waar ik het mee eens was, alleen legde ik de nuances op onderdelen net even anders dan mijn gespreksgenoten. Mijn vertrek uit Rhoon is in dat opzicht goed. Men kan daar nu verder en ik heb mijn nieuwe prikkel gevonden in Lekkerkerk."


"De Protestantse Gemeente in dit dorp is levendig en op verschillende fronten actief", weet Rob Maas. "Dat spreekt me zeer aan. Ook ik vind het belangrijk om de kerk te verbinden met de samenleving. Wij kunnen een goede rol spelen door te verbinden, te luisteren, troost te bieden, te inspireren én mee te doen, zeker in deze voor velen moeilijke tijd waarin mensen meer dan ooit op zoek zijn naar zingeving. God is er voor iedereen. Wij als kerk zijn er om vanuit dat besef de hand uit te steken naar wie steun of bemoediging nodig heeft. Het is precies waar ik als dominee ook voor sta. Tussen de mensen.”


Jan Timmer