‘IHC genoemd in Braziliaanse corruptiezaak’

krimpen a/d ijssel • De Nederlandse autoriteiten doen onderzoek naar mogelijke betrokkenheid van scheepsbouwer Royal IHC bij de betaling van steekpenningen in Brazilië.

Dat valt volgens het Financieele Dagblad op te maken uit Braziliaanse rechtbankstukken. Media als NOS en Nu.nl schrijven ook over het onderzoek. Royal IHC kreeg in 2013 een order van ruim 1 miljard euro voor de bouw van zes schepen. Het Nederlandse bedrijf zette een Braziliaanse bemiddelaar in. Die zou een deel van zijn beloning hebben gebruikt om steekpenningen te betalen aan directeuren van het bedrijf dat de schepen bij Royal IHC had besteld.


Faillissement

De zaak brengt volgens het Financieele Dagblad niet alleen IHC in verlegenheid, maar ook de Nederlandse staat. Die redde een half jaar geleden het bedrijf van een faillissement en is via een stichting op dit moment de enig aandeelhouder van het bedrijf. De Braziliaanse justitie heeft vorige week huiszoekingen en beslagleggingen gedaan in de zaak. “IHC is op dit moment niet in kennis gesteld door de Braziliaanse of Nederlandse autoriteiten dat zij onderwerp van onderzoek is”, zegt een woordvoerder tegen de krant. “Uitgangspunt bij het handelen van IHC is haar Code of Conduct, waarbij integer zakendoen leidend is.”


Bijenhotel geplaatst op begraafplaats

ouderkerk a/d ijssel • Op de algemene begraafplaats Lageweg in Ouderkerk aan den IJssel is vrijdag een insectenhotel geplaatst. Het hotel is een cadeau van de provincie Zuid-Holland aan Krimpenerwaard.

Ook in andere kernen van de gemeente worden dit najaar insectenhotels geplaatst. Hiermee draagt de gemeente bij aan een groot bijenlandschap: een netwerk van tuintjes, terreinen, bermen, akkerranden en groengebieden met heel veel bloemen. De bij kan zo van het ene gebied met voldoende stuifmeel, nectar en nestelplekjes naar het andere vliegen.


Voeding

Een bijenlandschap is niet alleen goed voor de bijen, het zorgt ook voor een ecologische basiskwaliteit in een gebied. Door meer en diverse bloeiende planten vinden meer insecten voedsel. Deze insecten zijn op hun beurt weer voeding voor de vogels en andere kleine dieren, die hierdoor ook weer beter kunnen overleven. Het landschap wordt hierdoor levendiger en kleurrijker. Het gaat niet goed met bijen en andere bestuivende insecten. En dat is zorgelijk, want zo'n 80 procent van alle eetbare gewassen en wilde planten is van bestuiving afhankelijk. De provincie is een actie gestart voor de bijen en heeft daarom dit jaar insectenhotels uitgedeeld.