Struikelstenen geplaatst

krimpen a/d ijssel • In Krimpen aan den IJssel komen zes 'struikelstenen' te liggen met daarop de namen van Joodse Krimpenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord.

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig legt de stenen op woensdag 11 november eigenhandig neer, zoals hij in heel Europa doet. Dat gebeurt voor de huizen waar de slachtoffers vroeger woonden en veelal werden afgevoerd naar concentratiekampen. De locaties zijn: Kruisstraat 13, IJsseldijk 338-340, Schaardijk 21, Poldersedijk 4, Waalsingel 46 en Koningin Wilhelminaplein 3.


Toespraak

De PvdA diende begin dit jaar een motie in voor het aanbrengen van de struikelstenen. Dit naar aanleiding van de onthulling van het 'Levenslicht', een tijdelijk lichtmonument bij het Streekmuseum ter herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust. Oud-wethouder Ben van Veen hield toen een aangrijpende toespraak over de tijdens de Tweede Wereldoorlog weggevoerde Joodse Krimpenaren. De motie van de PvdA kon overigens rekenen op raadsbrede steun.


De naam struikelsteen is de Nederlandse vertaling van het Duitse woord Stolpersteine. Het gaat om een betonnen steentje dat aan de bovenkant is bedekt met een messing plaatje, waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden zijn gestanst. De stenen liggen vlak in de straat, gelijk met de andere bestrating, maar zullen opvallen door hun kleur en de lichtweerkaatsing.


Lint

Voorbijgangers moeten door de knieën en het hoofd buigen om de namen en tekst te lezen. Op deze manier buigt men als het ware voor het slachtoffer. Als alle struikelstenen gelegd zijn, ontstaat er een gebroken lint van steentjes door heel Europa en kan de geschiedenis van alle weggevoerde en vermoorde slachtoffers ‘gelezen‘ worden.


De kosten per steen bedragen 132 euro. Dat betekent voor Krimpen aan den IJssel 794 euro in totaal. De kosten voor het plaatsen van de stenen worden betaald uit het budget dodenherdenking. De gemeente hoeft niet bij te dragen in de verblijfs- en reiskosten van de kunstenaar.


Floris Bakker