'Inwoners (mede)eigenaar energieprojecten'

regio • De lokale PvdA- en GroenLinks-afdelingen in de vijf gemeenten van Midden-Holland willen dat inwoners mede-eigenaar kunnen worden van toekomstige energieprojecten. Een voorstel van deze strekking dienen zij in tijdens de bespreking van de concept-Regionale Energie Strategie (RES).

Energiebedrijven azen op locaties binnen Midden-Holland waar zonneparken of windmolens gebouwd kunnen worden, stelt Sandro Kovacic: “De gezamenlijke PvdA- en GroenLinks-afdelingen, waaronder PvdA Krimpenerwaard, willen dat de gemeenteraden op tijd -voor 1 juli 2021- een lokaal beleidskader vaststellen. Hierin moeten eisen worden gesteld aan het ontwikkelen van toekomstige energieprojecten. Doel is dat bijvoorbeeld een zonnepark of windmolen voor minimaal de helft in eigendom komt van lokale inwoners voordat het gebouwd wordt."

Als gemeenten hiermee te laat beginnen, dan zullen energiebedrijven wind- en zonneparken aanleggen zonder dat de inwoners daarvan meeprofiteren, verwacht Sandro Kovacic.

Energiearmoede
De regio-afdelingen van de PvdA en GroenLinks willen dat het voor alle inwoners mogelijk wordt om financieel deel te nemen aan wind- en zonneprojecten en mee te delen in de opbrengst daarvan: “Hiervoor zijn speciale (subsidie) regelingen nodig voor mensen met lagere inkomens, zodat ook zij mee kunnen doen en energiearmoede voorkomen wordt.”

Midden-Holland telt volgens Sandro Kovacic nu acht energiecoöperaties, waarin ongeveer duizend inwoners betrokken zijn bij energieprojecten: “De energiecoöperaties hebben gedurende de ontwikkeling van de concept-RES veelvuldig gepleit dat lokaal eigenaarschap moet worden vastgelegd in lokale beleidskaders om te voorkomen dat de grote commerciële spelers met de winst gaan strijken. Uit de zienswijzen die de vijf gemeenten hebben ingediend op de voorlopige concept-RES kwam ook naar voren dat het lokaal eigenaarschap te weinig aandacht heeft gekregen.”

De concept-Regionale Energie Strategie is een document waarin de regio beschrijft welke energiedoelstellingen zij wil halen, op welke termijn en hoe.


Krimpenaar 13 jaar de cel in

rotterdam/krimpen a/d ijssel • Een 23-jarige man uit Krimpen aan den IJssel is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13 jaar voor het doodschieten van een man van 25 jaar uit Rotterdam.

De verdachte schoot op 3 juli vorig jaar op klaarlichte dag het slachtoffer neer op de Westkousdijk in Rotterdam. Een kogel raakte de zijkant van zijn hoofd. Drie dagen erna overleed de man in het ziekenhuis. De rechtbank in Rotterdam acht bewezen dat de Krimpenaar met opzet het slachtoffer heeft doodgeschoten, maar vindt niet dat hij dat met voorbedachten rade heeft gedaan. Daarom wordt hij veroordeeld voor doodslag en niet voor moord. Daarnaast moet de verdachte een forse schadevergoeding betalen van ruim 73.000 euro aan de nabestaanden. Dat de verdachte twee dagen voor het incident zelf was beschoten en dat het slachtoffer daarbij mogelijk betrokken was, zorgt niet voor een lagere straf.