Voorlichting over brandveiligheid aan mantelzorgers

lopik • In dorpshuis De Schouw te Lopik wordt dinsdag 6 oktober (aanvang: 19.30 uur) voorlichting gegeven over brandveiligheid aan mantelzorgers. Een deskundige van Veiligheidsregio Utrecht komt praktische adviezen geven.

Communicatieadviseur Mischa de Bruijn noemt vijf factoren die het risico op een brand in huis verhogen: alleen wonen, roken, een oud gebouw, lichamelijke en mentale achteruitgang. “Bij mensen boven de 65 jaar is het risico op brandgevaar driemaal groter dan bij andere groepen.”

Herkennen
Door mantelzorgers te voorzien van kennis over brandveiligheid worden zij in staat gebracht om brandonveilige situaties bij familieleden te herkennen en hiernaar te handelen.
Mischa de Bruijn: “Natuurlijk staat de zorgverlening centraal en is brandveiligheid iets erbij. De brandweer wil de mantelzorgers helpen om met wat meer kennis adequaat te handelen op het moment dat onveilige situaties worden gesignaleerd of om onveilige situaties te voorkomen. Natuurlijk is er tijdens de bijeenkomst alle gelegenheid om vragen te stellen.”

Aanmelden vooraf is verplicht in verband met de de coronarichtlijnen. Dit kan via: mantelzorg@stichting-pulse.nl of 06-17441854.

Kwetsbaar
Voor de brandweer zijn verminderd zelfredzame personen een belangrijke doelgroep, omdat zij erg kwetsbaar zijn bij brand.
Voorspellingen van de Brandweeracademie geven aan dat het aantal woningbrandslachtoffers onder zelfstandig wonende senioren de komende jaren sterk gaat toenemen. Dat is voor de brandweer reden om volop in te zetten op deze kwetsbare groep.