EMK-terrein: 'onstabiele situatie'

krimpen a/d ijssel • Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks) bracht zaterdagmiddag een bezoek aan het voormalige EMK-terrein in Krimpen aan den IJssel.

Kröger kreeg ter plaatse uitleg over de geschiedenis van dit zwaar vervuilde terrein en over de sanering die al voor de start is stilgelegd. Dit omdat uit onderzoek is gebleken dat de omvang van de verontreiniging veel groter is dan voorzien. Er zouden tot op twintig meter diep giftige stoffen in de grond zitten. Ook blijkt de stalen damwand langs de Sliksloot in een slechte staat te verkeren. Dat belemmert een veilige en diepere afgraving tijdens de bodemsanering.

Het risico bestaat dat giftige stoffen weglekken en de Hollandsche IJssel inlopen. Reden voor Kröger om Kamervragen te stellen. "Het is een onstabiele situatie waar je als overheid bovenop moet zitten. Vandaar dat wij als GroenLinks op lokaal, provinciaal en landelijk niveau aandacht vragen voor dit probleem."

Kröger wil ook duidelijkheid van staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat over de kosten die tot op heden zijn gemaakt om het sterk verontreinigd grondwater, dat vanuit het geïsoleerde gebied wordt opgepompt, te reinigen en te lozen. Dit om de druk op de damwand te verminderen.

In 2017 kocht de gemeente Krimpen aan den IJssel, vooruitlopend op een sanering, het terrein van de rijksoverheid voor zo'n 3 miljoen euro. Hierbij werd afgesproken dat het terrein ‘gesaneerd’ opgeleverd zou worden. Dura Vermeer kreeg de opdracht dit te doen, maar gaf voor de zomer aan niet verder te kunnen. Voor het huidige contract (geld, red.) zou het bouwbedrijf geen volledige sanering kunnen doen.
De klus gaat miljoenen extra kosten. Die kosten mogen wat Kröger betreft niet worden afgewenteld op Krimpen aan den IJssel. Het Kamerlid ziet het EMK-terrein als voorbeeld van problemen die vooral in de jaren 70 en 80 zijn ontstaan. "Toen was het gebruikelijk om giftige stoffen, via allerlei vergunningen, ergens te storten. De consequenties daarvan worden steeds duidelijker, maar ingewikkelder om op te lossen."


'Light'-editie Open Monumentendag

krimpen a/d ijssel • In Krimpen aan den IJssel is op zaterdag 12 september een aangepaste editie - een zogenaamde light-versie - van Open Moumentendag.

Krimpen heeft vele monumenten die dit jaar grotendeels van buitenaf te bewonderen zijn. De monumenten zijn te herkennen aan een OMD-vlag. Het Streekmuseum Krimpenerwaard is deze dag wel de hele dag geopend (van 10.00 tot 17.00 uur) en gratis toegankelijk. Er is een nieuwe tentoonstelling te zien van de vereniging KrimpenerKunstwaard: 'Oost West Kunstwaard Best'. Kunstenaars uit de hele Krimpenerwaard exposeren hun werk in de tentoonstellingsruimte van het museum. Het Streekmuseum is op deze dag deelnemer aan een 'Kunst Kijken Route', die gemarkeerd wordt door opvallende groene vlaggen. Op het erf van het museum wordt het verleden tot leven gebracht door een demonstratie van oude ambachten zoals touwslaan, wilgentenen vlechten, en het spinnen van wol. Ook is Imkerij De Nesse aanwezig om uitleg te geven over het winnen van honing. Om 10.00 uur neemt cultuurwethouder Coen Derickx het eerste exemplaar van de Cultuurgids in ontvangst.