• Theater Concordia tijdens een recent -coronaproof- optreden.
• Theater Concordia tijdens een recent -coronaproof- optreden. Foto: José Donatz

Theater Concordia coronaproof jubileumjaar in

In plaats van een meerdaags jubileumfeest en een uitgebreid nieuw programma kijkt het stichtingsbestuur vanwege corona nog 'maar' drie maanden vooruit. Neemt niet weg dat er de komende periode voldoende te beleven is.

Op het terras voor het karakteristieke theater zitten deze warme vrijdagmorgen bestuurslid Ron Willems en pachter Rob van Zuijlen (Grand Café Concordia) lekker in de schaduw. Beiden zijn van de eerste schrik bekomen nadat de coronacrisis in alle hevigheid losbrak. Ze zijn vol goede moed om er -gezien de omstandigheden- het beste van te maken.

Guido Weijers
Ron Willems: “Het programma, dat tot 21 juni liep, werd medio maart ruw onderbroken door corona. Ook het opstellen van het nieuwe programma ging on hold. De programmaboekjes lagen als het ware al bij de drukker. Inmiddels is voor sommige afgelaste voorstellingen van afgelopen seizoen een nieuwe datum gevonden. Guido Weijers komt bijvoorbeeld op 9 april 2021 naar Haastrecht, Joris Linssen komende maand al, waarbij hij twee voorstellingen op één dag (5 september) verzorgt.”
Bezoekers die een kaartje hadden gekocht voor een geannuleerde voorstelling konden kiezen om deze later alsnog te verzilveren of hun geld terug te krijgen. Willems: “Gelukkig koos de overgrote meerderheid voor de eerste optie, al begrijpen wij ook dat mensen hun geld terug willen als wij een dienst niet kunnen leveren. We kunnen ook niet in iedereens portemonnee kijken.”

Met een dicht theater vielen niet alleen de inkomsten weg, maar liepen de vaste lasten gewoon door. “Dan praten we over enkele duizenden euro’s, die betaald moeten worden zonder dat er iets tegenover staat”, aldus het uit Gouda afkomstige bestuurslid.

Rob van Zuijlen: “Het is heel onwezenlijk allemaal. Voorheen was ik zeven dagen in de week in de weer, vanaf maart viel het drie maanden lang stil en kon ik niks meer. We zijn echter niet bij de pakken neer gaan zitten en hebben een protocol opgesteld waarmee we -rekening houdend met de coronamaatregelen- weer aan de slag kunnen.” Alle inkomsten vielen stil voor de pachter. Niet alleen vanuit het theater, maar ook doordat verenigingen die in het grand café hun onderdak vinden -zoals de toneelvereniging en klaverjassers- hun activiteiten moesten staken. Daarnaast was en is de sporthal ook nog gesloten. Van Zuijlen: “Voor mijn medewerkers heb ik een NOW-uitkering kunnen aanvragen om te voorzien in de loonkosten, maar het spreekt voor zich dat deze situatie niet te lang moet duren. Iedere maand moet er geld bij, dat houdt een keer op.”

Zomerprogramma
Onlangs introduceerde de enthousiaste horecaondernemer het ‘Zinderende Zomerprogramma’ waarmee hij Haastrecht en omgeving toch nog wat vermaak wil bieden deze periode. De activiteiten werden begin vorige maand afgetrapt met de ‘Tribute Boss Brothers’, welke (Bruce Springsteen)coverband een ‘volle’ zaal trok. Van Zuijlen: “Gezien de 1,5 meter afstand kunnen er nu veel minder bezoekers in de zaal. Dat zijn er maximaal 70, waar we er normaal gesproken circa 350 (staand) dan wel 200 (zittend) kwijt kunnen. Maar goed, we draaien weer enigszins. De komende periode zijn er onder andere nog enkele optredens (waaronder de Doe Maar Tribute Night op 19 september) en twee filmavonden (10 en 24 september). (Voor het volledige programma: www.theaterconcordia.nl)
Rob met een anekdote: “Omdat mensen op hun stoel moeten blijven zitten en dus niet meer aan de bar kunnen bestellen, bedienen wij ze tijdens de voorstelling. Daar hadden we vlaggetjes voor gemaakt, maar zodra het licht uitging waren die niet meer te zien..” Lachend: “Nu zijn die vlaggetjes dus lichtgevend.”

Ron Willems stond als licht- en geluidstechnicus tijdens het optreden van de Tribute Boss Brothers tussen het publiek. “Het was gewoon weer wennen, alsof het de eerste keer was. Ik dacht soms echt: ‘hoe werkt dit ook alweer?’ Grappig was ook dat de meeste mensen maar moeilijk op hun stoel konden blijven zitten.”

Nieuwe programmering
In oktober gaat ook de nieuwe programmering van Theater Concordia van start. Willems: “Helaas dus niet met de geplande tiendaagse jubileumviering op het plein, die schuiven we nu een jaar door. Hopelijk kan het dan alsnog plaatsvinden. In plaats van het gebruikelijke jaarprogramma is het seizoen opgeknipt in drie kwartalen. Verder vooruit kijken heeft in deze onzekere tijd niet zoveel zin.” Het theater kon in de afgelopen moeilijke periode rekenen op steun van de gemeente. “Wel met de voorwaarde dat we daarna -zoals gebruikelijk- weer de eigen broek ophouden. We hebben daarnaast flink ingeteerd op ons ‘spaargeld’. Gelukkig mogen we rekenen op de steun van onze vaste schare bezoekers. Trots zijn we op het feit dat Theater Concordia vijftien- tot twintigduizend bezoekers per seizoen trekt.”

Red Alert
Het bestuurslid onderschrijft de red alert-actie van afgelopen week, waarbij diverse gebouwen rood kleurden om aandacht te vragen voor de nood waarin de culturele sector zit. “Kijk, ik ben bestuurssecretaris bij een woningcorporatie en doe, samen met anderen, het licht en geluid tijdens voorstellingen op vrijwillige basis. Diverse artiesten nemen daarnaast hun eigen technici mee. Zij, en nog vele anderen die direct en indirect met het theater te maken hebben, zaten met z’n allen de afgelopen maanden thuis en zien ook de komende periode met angst en beven tegemoet. Deze crisis heeft zulke ingrijpende economische gevolgen.”

Tenslotte: “Het is voor ons als bestuur van Stichting Theater Concordia een uitdaging hoe we met de nieuwe omstandigheden moeten omgaan. Zeker is dat we de komende tijd (veel) minder bezoekers kwijt kunnen. Gaan we de entree verhogen? Het was altijd al een zoektocht naar een sluitende begroting. Die puzzel is nu nog groter geworden."