• De fabriek van De Samenwerking in Haastrecht.
• De fabriek van De Samenwerking in Haastrecht. Foto: Floris Bakker

Goed jaar voor De Samenwerking

haastrecht • Diervoedercoöperatie De Samenwerking heeft een goed jaar achter de rug. In 2019 werd een winst van 466,900 euro winst geboekt. Dat heeft het bestuur gemeld.

De Samenwerking is een diervoedercoöperatie met zo’n 800 leden die werkzaam zijn in het midden en westen van het land. In de fabriek in Haastrecht wordt jaarlijks zo’n 130.000 ton veevoer geproduceerd. Tijdens een online vergadering die eind juli werd gehouden, maakte het bestuur de resultaten bekend. Vanwege corona kon de vergadering niet op de normale manier in april plaatsvinden.

De omzet van de coöperatie nam in vergelijking met 2018 met 3 procent, het aantal voerklanten met 4 procent. Opvallend aangezien ruim 15 procent van de varkenshouders stopt. De totale eigen voerproductie bleef nagenoeg gelijk. De omzet van biologische veevoeders steeg met 20 procent. De winkel kende een omzetgroei van 10 procent en levert zo een substantiële bijdrage aan het positieve financiële resultaat.

Het investeringsprogramma in de fabriek en wagenpark is grotendeels volgens planning uitgevoerd. De focus lag op efficiency, besparingsmogelijkheden en verdere kwaliteitsverbeteringen. Voor 2020 staat de bouw van een nieuwe loods voor de opslag van landbouwproducten en meststoffen gepland. De Samenwerking hield circa 30 voorlichtingsbijeenkomsten. Die stonden in het teken van onder andere meer eiwit van eigen land, biodiversiteit en nieuwe teelten. Er was veel belangstelling voor innovaties als vers gras abonnement, mestzeven en het kruidenbuffet.

Hoewel directeur Willy Hanssen een krimp verwacht in de varkenshouderij en ook de melkveehouderij, ziet hij voldoende marktkansen. “We verwachten intensievere samenwerking met collega coöperaties en met regionale voerleveranciers in Het Groene Hart. Onze veehouderij verdient een rechtvaardig stikstofbeleid, een gelijk Europees speelveld en eerlijke lastenverdeling tussen de verschillende economische sectoren. Gezamenlijk optrekken binnen de veehouderij is daarbij cruciaal.”