Prijs voor zonne-collectief

lopik • Tijdens de U-Thuis Voorjaarsbijeenkomst is de prijs voor beste energie-initiatief in de provincie Utrecht uitgereikt. Zonne-collectief Lopikerwaard is dit jaar de winnaar geworden en volgt hiermee Stichting Energie Zeist op.

De trotse voorzitter van Stichting Duurzaam Lopikerwaard Dick Nederend nam de prijs digitaal in ontvangst tijdens de bijeenkomst die live werd uitgezonden vanaf duurzame ontmoetingsplek ANNE in Utrecht.
De prijs voor het beste energie-initiatief in de provincie Utrecht wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de U-Thuis Voorjaarsbijeenkomst, georganiseerd door Natuur en Milieufederatie Utrecht en de Omgevingsdienst Regio Utrecht, in opdracht van U-Thuis. U-Thuis is het samenwerkingsverband van 17 gemeenten in de regio Utrecht die werk maken van energiebesparing bij particulieren. De prijs wordt uitgereikt aan initiatieven zonder winstoogmerk, die zich richten op energiebesparing of duurzame energieopwekking in de regio Utrecht. Er wordt hierbij gekeken naar de impact van het initiatief, maar ook naar hoeveel bewoners/bedrijven bereikt zijn.

Zonne-collectief Lopikerwaard is gestart in januari 2019 tijdens de avond Zon op Agrarische daken. Hierna zijn 50 Quickscans gemaakt waarin de businesscase berekend is voor de bedrijven die zich hadden aangemeld. Voor deze locaties is een partij gezocht die de zonnepanelen kon plaatsen voor een goede prijs en kwaliteit.

De afgelopen maanden zijn op 15 locaties zonnepanelen geplaatst. De verwachting is dat de komende maanden nog meer locaties zullen volgen.