LEZERS SCHRIJVEN

Applaus verstomt, doek valt?

Vanaf begin maart sloeg de coronacrisis hard toe in Nederland. Zorgpersoneel in ziekenhuizen, verpleeghuizen, huisartsen e.d. gingen een soort 'foute film' in. Keihard werken en heel veel uren maken in vaak dramatische omstandigheden. Dit alles ook nog met soms gevaar voor eigen leven: het virus is immers buitengewoon besmettelijk.

Van vrij dichtbij maakte ik dit alles mee. Verschillende familieleden werken in de zorg. Het waren tropenmaanden, waarin het gezin veelal op de tweede plaats kwam. Helaas kwamen minstens elf zorgverleners om het leven en raakten honderden besmet met het virus. Elf zorgverleners die het leven lieten bij het uitoefenen van hun beroep. Hun leven in de waagschaal stelden, omdat ons land hen nodig had.

Nu alles wat tot rust is gekomen wacht ik al weken op een landelijke herdenking voor hen, gewoon... een moment van herdenken van deze helden. Tot nu toe niets... geen drones zoals in Spanje, geen minuut stilte, helemaal niets. Een bonus, best welkom natuurlijk, maar de zorgmedewerkers hebben recht op een structurele beloning en op een moment van herdenking.

Ik las dat een kwart van de zorgverleners de zorg wil verlaten na deze crisis, ik snap dat wel. Is het doek gevallen voor de zorgmedewerkers, uit het zicht en zaal weer verlaten? Wat nu? Kom op mensen, applaus alleen is niet genoeg.

Ilse Nederend-Bergstra,
Lopik


'Dorp66' stimuleert zomerlezen

polsbroek • Het is belangrijk dat kinderen tijdens de zomervakantie blijven lezen. Daarom kunnen zij bij het KinderzwerfboekStation Dorp66 in Polsbroek binnenkort gratis boeken uitzoeken.

Op zaterdag 18 juli staat er tussen 10.00 en 15.00 uur een boekenkraam voor de buurtsuper. Voor anderen (18-88+) zijn er boeken in de kasten in de hal verkrijgbaar.

Het leesprogramma Kinderzwerfboek is een onderdeel van Nationaal Fonds Kinderhulp.