'Verwerven biedt meeste zekerheid'

regio • Een woordvoerder van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in een reactie op het artikel hierboven: “Ook al wordt het onderhoud door de meeste eigenaren nu naar tevredenheid uitgevoerd, biedt dit geen zekerheid naar de toekomst. Het waterschap wil kunnen sturen op het beheer en onderhoud en daarmee de waterveiligheid op de lange termijn optimaal borgen. Verwerven biedt daarvoor de grootste rechtszekerheid.”

Met betrekking tot de zorgen die bewoners hebben over eventuele ongewenste ontwikkelingen voor hun deur: “Doelstelling is een plan voor de dijkversterking te maken waarin de verschillende belangen zijn afgewogen. Dit doen we in ontwerpgroepen tijdens bewonersbijeenkomsten. Alle ideeën, wensen en kansen worden verzameld in nota’s en projectplannen, waar inspraak op mogelijk is. Bewoners zullen dus niet verrast worden met ongewenste ontwikkelingen.”

Voor het deeltraject Salmsteke -vanaf de begraafplaats in Jaarsveld tot de Rolafweg- zullen de eerste gesprekken over de grondverwerving binnenkort van start gaan, meldt de HDSR-woordvoerder: “In deze gesprekken leggen we uit welke maatregel we willen gaan uitvoeren en wat dat voor iedere eigenaar betekent. Iedere situatie is uniek. Grondverwerving is dan ook maatwerk."

Voor het deeltraject Salmsteke–Schoonhoven starten de grondverwervingsgesprekken begin 2022, voor het gedeelte Jaarsveld-Vreeswijk in het najaar van 2022.

Het werk wordt opgedeeld in zes deeltrajecten. De trajecten Wijk bij Duurstede-Amerongen en Salmsteke (vanaf de Rolafweg-Zuid tot aan de bebouwde kom van Jaarsveld) zijn opgestart in 2017. Het gehele project moet in 2029 zijn afgerond.