Lege finishstraat in Lekkerkerk

lekkerkerk • Geen hekken met spandoeken. Geen rijendik publiek in de finishstraat. Geen wielrenners die voorbij raasden. Het was afgelopen donderdag stil in de Burgemeester van der Willigenstraat te Lekkerkerk.

Niets deed op Hemelvaartsdag denken aan de Ronde van Lekkerkerk. Door de coronamaatregelen was het wielerevenement afgelast. "Het was stil", verzucht Bram Hofman, voorzitter van het wielercomité. "Natuurlijk baalden wij als organisatie van de afgelasting, maar we hadden er ook alle begrip voor. De wielerronde is nu even bijzaak." Voor het eerst verreden in 1962 en het jaar erop eenmalig niet, werd de Ronde van Lekkerkerk vanaf 1964 onafgebroken jaarlijks georganiseerd. De MKZ-crisis, waar veel organisaties in Nederland in 2001 last van hadden, ging aan Lekkerkerk voorbij. "Dat speelde hier niet en dus was er gewoon een wielerronde. We hebben het ieder jaar georganiseerd."


Tot vorige week dus. "Het is nooit eerder voorgekomen dat we het criterium moesten aflasten. Veel werk hadden we gelukkig nog niet hoeven doen. Het was begin maart al duidelijk dat het niet door kon gaan."

Met temperaturen die rond de 27 graden uitkwamen, was Hemelvaartsdag een ideale dag geweest voor de 58ste editie van de Ronde van Lekkerkerk. Hofman: "Dat maakte het wel wrang. Het werd nu een heel rustige dag."


En de 58ste wielerronde? "Die komt er volgend jaar. We laten ons niet uit het veld slaan en gaan vol goede moed verder richting 2021. Het zal moeten blijken hoe de sponsoring verloopt na dit bijzondere jaar, maar de intentie is zeker om op dezelfde manier door te gaan. Ofwel, met de vrouwen ook in de toekomst als hoofdprogramma. We hopen maar dat het allemaal weer wat normaler wordt."