CDA-raadslid stapt op na omstreden berichten

lopik • Het Lopikse CDA-raadslid Hugo Westerlaken is opgestapt nadat er omstreden WhatsApp-berichten zijn uitgekomen.

Westerlaken (22) erkent in een statement 'een aantal domme berichten' te hebben gepost. "De mensen die ik hiermee gekwetst heb, bied ik mijn oprechte excuses aan. Ik heb spijt en neem nu de stap mijn bijdrage aan de politiek te beëindigen door per direct te stoppen met mijn werk als raadslid van Lopik."

Galg
De Telegraaf kwam woensdagochtend met het nieuws dat er in een appgroep van de JOVD, de jongerenbeweging van de VVD, afbeeldingen werden gedeeld van PVV-leider Wilders in een nazi-uniform en van Thierry Baudet van FvD aan een galg. CDA'er Westerlaken was in de appgroep terecht gekomen via een uitnodigingslink.

Westerlaken: 'De Tweede Wereldoorlog was een verschrikkelijke tijd, een tijd die ik niet lichtzinnig had moeten verbinden met wat ons als mensen met elkaar verbindt of uit elkaar houdt. Ik heb dit nooit gewild en ben te ver gegaan'.

De JOVD neemt afstand van de uitingen die zijn gedaan in de appgroep. Die zou - los van de jongerenafdeling - 'ongecoördineerd en spontaan' zijn aangemaakt door enkele JOVD-congresgangers.

De gezamenlijke CDA-besturen (CDA-fractie Lopik, CDA-afdeling Lopik, Provinciaal Bestuur CDA Utrecht en Landelijke Bestuur) zien het besluit van Hugo Westerlaken op te stappen als 'terecht en als ook de enige optie'. "Dit is niet zoals we Hugo kennen in zijn optreden binnen de fractie en in de raad", meldt Adrie Strien, CDA-fractievoorzitter in Lopik. "Inhoudelijk staan de berichten zover af van het CDA-gedachtegoed, dat hij onze partij niet langer kan vertegenwoordigen. We keuren dit gedrag af en vragen aan de integriteitscommissie om onderzoek te doen naar zijn handelen."

De CDA-fractie in Lopik gaat op zoek naar een opvolger.


Vragen over windmolens

krimpenerwaard • Marco Oudshoorn maakt zich zorgen over de eventuele plaatsing van windmolens in de polder tussen Polsbroek en Cabauw. Het VVD-raadslid heeft hierover vragen gesteld aan B&W.

Oudshoorn: “Er zou sprake zijn van plaatsing van zes tot acht windturbines van 200 meter hoog. De polder is geen grondgebied van de gemeente Krimpenerwaard, maar de impact, zoals het lawaai en het aantasten van het eeuwenoude cultuurlandschap, raakt onze gemeente wel. Deze plannen zijn in concept, maar worden wel benoemd.”

Oudshoorn wil van het college weten hoe het omgaat met deze ontwikkeling, vooral omdat de provincie Zuid Holland geen windmolens in het Groene Hart wil: “Nu komt er, als de plannen doorgaan, op enkele honderden meters van de gemeentegrens, wel een windmolenpark. Wat is de mening van het college hierover? Is het college ook van mening dat dit park een ernstige aanslag op ons cultuurlandschap zou zijn? Onder meer door horizonvervuiling, lawaai en slagschaduw. Tevens is ook de natuur de dupe.” Oudshoorn wil dat Krimpenerwaard de zorgen hieromtrent overbrengt aan ‘buurgemeente Lopik’.