krimpen a/d lek • Na twee maanden gaat Nederland langzaam van het slot. Maandag openden onder andere basisscholen, bso's, bibliotheken en kapperszaken hun deuren.

Na weken niet mogen knippen konden maandagochtend de kapperszaken weer open. Bij Haarsalon Janna op De Markt in Krimpen aan de Lek druppelden 's morgens om 09.00 uur de eerste klanten binnen. De kapsters stonden volgens eigenaresse Hellen van Leeuwen te popelen om weer aan de slag te gaan.

Zij en haar teamleden gaan een paar drukke dagen tegemoet, want vrijwel direct na de persconferentie van afgelopen woensdag stroomden de reserveringen binnen. En ook de dagen erna stond de telefoon roodgloeiend. "Het was een gekkenhuis", zegt Van Leeuwen. "Om alle klanten te kunnen helpen, blijven we daarom langer open: op werkdagen van 08.00 tot 20.30 uur (maandag vanaf 09.00 uur) en op zaterdag van 07.30 tot 17.00 uur. De meiden werken in dagdelen, dus hoeven niet de hele dag te knippen."

Er is hard gewerkt om de zaak 'coronaproof' te maken. Om de anderhalve meter afstand tussen klant en kapsters onderling te waarborgen zijn er minder stoelen beschikbaar. "Daarnaast hebben we plexiglas schermen geplaatst en dragen alle medewerksters een mondkapjes. Ook hebben we een sticker op de vloer geplakt. Zo is het duidelijk welke afstand we van elkaar moeten houden."


Energiebron

Bij het tegenovergelegen Cultuurhuis heerst er eveneens een positieve stemming. Directeur Heidi Doff is blij dat ze, na weken thuiszitten, haar werk eindelijk weer op kan pakken. "Heerlijk", zegt ze. "Mijn werk is toch wel mijn energiebron, dus ik vind het fijn om aan de slag te gaan." De bibliotheek, muziekschool en welzijnsorganisatie WON die in het Cultuurhuis zitten, gaan binnenkort weer open. "We nemen de tijd, want er moet nog het nodige gebeuren om te voldoen aan de anderhalve meter maatregel.

Over een cultuurprogramma voor het najaar durft Doff nog niet na te denken. "We hopen dat we hier vanaf 1 juli weer bijeenkomsten voor 100 personen mogen organiseren, maar dat is lastig. Met een bingoavond zitten er al 120 bezoekers in je zaal. En ook een leuke band trekt veel bezoekers. Kortom: je hebt al gauw teveel mensen binnen. Je moet creatieve oplossingen bedenken voor die anderhalve meter
afstand." De 56 vrijwilligers van het Cultuurhuis krijgen deze week een brief van Doff. "Ik ben benieuwd wie er nog wil werken en wie niet. Veel van onze vrijwilligers zijn namelijk al wat ouder en behoren tot de risicogroep. Ik begrijp het als ze niet meer willen komen, maar jammer is het wel."


Boek over Lekkerkerk in WO2

lekkerkerk • Lekkerkerkers in de Tweede Wereldoorlog is de titel van een nieuw boek dat historische vereniging 'Lekkerkerk door de Tijd' heeft uitgegeven. Het gaat over hoe inwoners van het dorp de oorlog hebben beleefd. Er staan tweeëntwintig bijzondere verhalen in en één gedicht over Lekkerkerkers in de Tweede Wereldoorlog. Hoe verging het met de mannen uit het dorp die in Duitsland of Nederlands-Indié moesten werken? Ook inwoners die verder gingen in hun steun aan de bezetter komen aan bod. Het boek telt 228 pagina's en kost 16 euro. Het is verkrijgbaar in boekwinkel WMW Sanorma en te bestellen via de website van de historische vereniging.

q www.lekkerkerkdoordetijd.nl