Vispassage naast de stuw

lopikerkapel • Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden start eind deze maand met de renovatie van de stuw Prinses Irene naast Uitweg 1 in Lopikerkapel. Naast de stuw komt een vispassage te liggen.

De werkzaamheden beginnen 25 mei en duren ongeveer een week. Twee weken later – in de week van 8 juni – start het waterschap met de bouw van nog een nieuwe vispassage, bij stuw De Hoek. Deze stuw ligt ter hoogte van Lopikerweg Oost 139 te Lopikerkapel. Ook deze werkzaamheden duren een week.

De stuwen voorzien vanaf De Enge IJssel stapsgewijs de Lopikerwetering van voldoende water. Na de renovatie kan het waterschap beter en nauwkeuriger het waterpeil regelen. De beide vispassages zorgen ervoor dat vissen straks zonder obstakels vanaf De Enge IJssel naar de Lopikerwetering en visa versa kunnen zwemmen. De vispassages worden aangelegd met Europese subsidie. Tijdens de renovatie zal het deel van de Lopikerwetering bij de stuw worden drooggezet. Om ervoor te zorgen dat de aan- en afvoer van water door kan gaan, zet het waterschap tijdelijk pompen in. Na het verwijderen van de oude stuw plaatst de aannemer de nieuwe stuw met daarnaast een vispassage terug.

De werkzaamheden vinden voornamelijk vanaf de Lopikerweg plaats. Er kan dan lichte geluidsoverlast zijn door het bouwverkeer of de tijdelijke pompen. Het verkeer wordt tijdelijk geregeld met een verkeersinstallatie. De Prinses Irenebrug is tijdens de uitvoeringsperiode afgesloten. De werkzaamheden en omleidingsroute worden met verkeersborden aangegeven. Het waterpeil in de Lopikerwetering zal ook iets meer fluctueren dan normaal in verband met de tijdelijk gewijzigde wateraanvoer.