• Menno en zijn moeder in de praatkeet.
• Menno en zijn moeder in de praatkeet. Foto: Jan Timmer

Praatkeet bij Thomashuis Schoonhoven

schoonhoven • Menno zit aan de ene kant van het glas. Zijn moeder aan de overzijde. Dicht bij elkaar en tóch veilig, vlak voor het Thomashuis in Schoonhoven, waar de verstandelijk beperkte Menno woont.

We hebben het over de 'praatkeet' van Gert van Eckerveld. De gepensioneerde internationaal vrachtwagenchauffeur kwam op het idee na de eerste berichten over het 'op slot gooien' van verpleeghuizen en woonvoorzieningen en - in de slipstream daarvan - de contactarmoede met de buitenwereld. "Ik zag op tv iemand die een container plaatste bij een verpleeghuis, om zo bewoners en hun familie toch dicht met elkaar in contact te brengen. 'Dat wil ik ook', bedacht ik me."

Via via hoorde Van Eckerveld dat de firma Houtman in Gouda bezig was een schaftkeet om te bouwen tot 'ontmoetingskeet 't Praathuis'. "Ik belde het bedrijf en kreeg de kar mee. Mijn bedoeling is om deze in te zetten zolang het coronavirus nog in Nederland aanwezig is. Vorige week heb ik 'proefgedraaid' in Gouda en Moordrecht en vandaag staat de praatkeet voor het gebouw van het Thomashuis hier in mijn woonplaats. Er wordt goed gebruik van gemaakt. Het is puur genieten. De cliënten en hun familie zitten face-to-face. Kijk naar Menno. Hij vind het prachtig!"

Lennard Kraaijveld, verantwoordelijk voor de negen bewoners en de medewerkers van Thomashuis in Schoonhoven, was meteen enthousiast toen Gert van Eckerveld zijn 'praatkeet'- aanbieding deed. "Je zit in deze setting tegelijkertijd veilig én echt bij elkaar. Het is zelfs zo dat je al dat 'coronagedoe' in zo'n situatie vergeet. Ik heb er alleen maar positieve reacties op gehoord. Deze praatkeet voorziet echt in een behoefte." De vrolijk aangeklede, rood-wit-blauwe en met een kroontje getooide, keet is huiselijk ingericht en uitgerust met allerlei voorzieningen die maximale hygiëne garanderen. Voor en na elke ontmoeting wordt de boel binnen gereinigd, zodat de volgende bezoeker zonder enig risico naar binnen kan, weet Gert van Eckerveld. "Woonvoorzieningen met interesse mogen altijd contact met mij opnemen. Een belletje naar 06-51645222 is genoeg om de praatkeet aan te haken en naar een volgende bestemming te rijden."