Lopiker (28) verdacht van overval in 2013

lopik • De politie heeft woensdag een 28-jarige man uit Lopik aangehouden die wordt verdacht van een gewelddadige overval in 2013 op een juwelier aan de Hofstraat in Montfoort. De juwelier liep daarbij ernstig, blijvend letsel op.

De zaak bleef jarenlang onopgelost. Nieuwe informatie die eind vorig jaar bij de politie binnenkwam, gaf aanleiding om het onderzoek te heropenen en de verdachte uit Lopik aan te houden. Hij werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De politie heeft nog andere verdachten op het oog. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.


De overval vond plaats op 14 mei 2013 rond 9.20 uur 's morgens. Op dat moment waren de juwelier en een klant in de zaak. Toen de eerste verdachte de zaak binnenstapte, had de juwelier direct een vervelend gevoel, zo vertelde hij later. De juwelier werd slachtoffer van een gewelddadige overval. Hij werd geslagen en getrapt en ook bedreigd met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. De klant hield zich angstig schuil achter de toonbank. Zij zag alles gebeuren, maar bleef zelf ongedeerd.

Een overvaller sloeg het glas van de vitrinekasten in. In rap tempo maakten de drie mannen een grote hoeveelheid sieraden buit. Hierna vluchtten zij te voet in de richting van het Kasteelplein. Hier stapten zij vermoedelijk in een donkerkleurige auto en verdwenen in de richting van Oudewater.

Het slachtoffer, de nu 62-jarige juwelier, wordt nog dagelijks herinnerd aan die ene ochtend nu zeven jaar geleden. Na de overval moest hij langdurig herstellen van de verwondingen. Het onderzoek werd destijds uitgevoerd door een speciaal rechercheteam. Er werd een sporen- en buurtonderzoek gedaan en meerdere getuigen werden gehoord. Ook kwam de zaak aan bod in het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld van RTV Utrecht. Dit alles leidde toen nog niet naar een doorbraak in het onderzoek.

De recherche zoekt nog mensen die zich in 2013 niet hebben gemeld. Dat kan zijn omdat zij dat niet durfden of wilden. Wie meer informatie heeft, kan bellen met de politie via 0900-8844. Anoniem melden kan ook: 0800-7000.