• Screenshot van de uitzending.
• Screenshot van de uitzending.

'Nippon The Health Club per 1 juni open'

schoonhoven • Haar aanwezigheid donderdagavond bij televisie-talkshow 'Op1' ging niet onopgemerkt voorbij. Vooral niet toen Noura El Ayachi aankondigde de Schoonhovense sportschool Nippon the Healthclub per 1 juni weer te openen, in plaats van 1 september.

"We hebben alle maatregelen getroffen die we kunnen nemen om de gezondheid van onze leden en medewerkers te waarborgen", zegt clubmanager Noura El Ayachi. "Ze kunnen zich online aanmelden voor het sportschoolbezoek. We laten tien mensen per uur binnen. Voor hen is een speciale looproute gemaakt, de apparaten staan op voldoende afstand van elkaar, er worden geen groepslessen gegeven en de kleedkamers en het horecagedeelte blijven gesloten. Ik zou niet weten wat we nog meer kunnen doen."

Uitleggen

Noura zei 'verbaasd, verdrietig en boos tegelijk' te zijn toen ze hoorde dat het openen van de sportscholen nog maanden gaat duren. Dit in tegenstelling tot de (beperkte) openstelling van bijvoorbeeld de horeca per 1 juni.

"Niemand kan uitleggen waarop dit besluit is gebaseerd. Sommige mensen denken blijkbaar dat sportscholen nog steeds onhygiënische zweethokken zijn, maar het tegendeel is waar. We staan juist borg voor de gezondheid. Nog langer de deuren gesloten houden is financieel onhoudbaar."

De Schoonhovense zegt een connectie bij Op1 te hebben aangesproken om haar zegje te kunnen doen. "Ik ken iemand bij de radio, die het balletje heeft doorgespeeld. Ik heb uitgelegd wat mijn boodschap was en een dag later zat ik aan tafel."

Noura El Ayachi was in de talkshow samen te gast met Arie Boomsma, naast televisiepersoonlijkheid ook eigenaar van enkele sportscholen in Amsterdam. Hij kondigde aan dat meerdere 'gyms', waaronder grote ketens als Basic Fit en Fit For Free, net als Nippon The Healthclub per 1 juni de deuren gaan openen. De hoop is nu gevestigd op een overleg deze week tussen de fitnessbranche en het ministerie van Volksgezondheid.

Een dag na de uitzending staat de telefoon van Noura El Ayachi niet stil. "Hij ontploft zo'n beetje", zegt ze. "Ik heb vandaag nog meer media over de vloer gehad. Daarnaast kreeg ik veel appjes en berichten via Twitter en Facebook. Vrijwel allemaal positief."

Ze blijft strijdbaar. Ook als 1 september de datum blijft waarop de sportscholen weer open mogen, zal Nippon The Healthclub enkele maanden eerder aftrappen. "De helft binnen deze branche zegt failliet te zijn per 1 september als de situatie zo blijft. Wij laten dit mooie familiebedrijf, dat sinds 1982 bestaat, niet naar de knoppen gaan. Dat gaat niet gebeuren", besluit ze.

Robert van der Hek