Ophef over brief van Krimpense dominee

krimpen a/d ijssel • Er is ophef ontstaan over een brief die de Krimpense dominee Anthonie Kort schreef aan het gemeentebestuur. Kort, predikant van de oud gereformeerde gemeente in zijn woonplaats, zegt daarin dat de verspreiding van het coronavirus een straf is van God.

Kort deelt eerst nog een compliment uit. Hij roemt het optreden van burgemeester en wethouders. "Uw genomen zorg en verantwoordelijkheid waarderen wij ten zeerste. De situatie is ernstig. De feiten bewijzen dat een goede doordenking van ons beleid nodig is. Het stervensproces van de coronapatiënten moet met recht verschrikkelijk genoemd worden."

Huizen leeg

Even verderop in de brief roept de predikant op tot bekering. "God wil gekend, geliefd en gediend worden. Daar wijst hij met zijn woord en evangelie op. De kerken en ook de wereld laat hij nu zijn straffende hand voelen. Als de Heere doorgaat met zijn gericht, staan de huizen straks leeg omdat er geen inwoner meer is. De dood waart dan rond, zonder enig pardon."

Het overheidsbeleid moet wat Kort betreft geheel afgestemd worden op Gods wil en wet. Praktijken als abortus en euthanasie moeten ophouden en de zondag mag niet langer worden 'ontheiligd'.

Aangifte


Leon Houtzagers, voormalig burgerraadslid van de VVD in Krimpen aan den IJssel, heeft aangifte gedaan tegen de predikant. Dat maakte hij bekend in een interview met het Algemeen Dagblad. Een aantal zinsneden in de brief zouden naar zijn mening oproepen tot haat en het zich ontdoen van homoseksuelen en andere LHBTI-ers. Hij noemt het 'doodeng' dat Kort zijn brief heeft gericht tot de politieke ambtsdragers van Krimpen aan den IJssel. "Als dit soort zaken ooit politieke werkelijkheid worden, ga ik mij zeker zorgen maken", aldus Houtzager. Hij hoopt dat mensen zich tegen uitspraken, zoals die van genoemde predikant, durven uit te spreken en zo het denkklimaat helpen te veranderen. Ook politieke partijen zouden een duidelijke bijdrage kunnen leveren.