Beloning voor gouden tip slachten ganzen

regio • Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights looft een beloning uit van 5.000 euro voor de tip die leidt tot de ontmaskering en veroordeling van de dader(s) van het illegaal jagen en slachten van tientallen ganzen in Nieuwerkerk aan den IJssel (34), Lopikerkapel (32) en Reeuwijk (5).

De verminkte en gedumpte ganzen werden op meerdere locaties aangetroffen. Bij inspectie bleek een deel van de ganzen ontdaan te zijn van hun borstvlees, wat voor consumptie geschikt is. Animal Rights spreekt van een 'misselijkmakende daad'. "Ook vorig jaar kregen wij al meldingen van gehavende en gedumpte dode dieren, maar onderzoeken lopen op niets uit en daders komen hier ongestraft mee weg", verklaart Jessica Smit van de dierenwelzijnsorganisatie. "Er is te weinig controle op stroperij, maar ook op de reguliere jacht in het veld en onze buitengebieden. Deze gruweldaden mogen niet ongestraft blijven."

Woordvoerder Henning van den Akker van Jagersvereniging afdeling Zuid-Holland wijst er op dat het in de natuur achterlaten van resten van in het wild geschoten dieren op zich niet strafbaar is. "In sommige gevallen is het zelfs beleid om gedode of aangereden dieren in de natuur achter te laten. Dit in het kader van projecten als 'dood doet leven'. Het terugbrengen van biomassa in de natuur is op zich een biodiversiteitmaatregel. Het op deze wijze weggooien van grote aantallen ganzen in het oppervlaktewater is wel verboden." Van den Akker verklaart dat de provincies Zuid-Holland en Utrecht van jagers verlangen dat ze de steeds groter wordende populatie ganzen beheren. Ganzen veroorzaken namelijk schade aan landbouwgronden en vormen bovendien een risico voor het vliegverkeer. Het beheer wordt uitgevoerd door jagers, die in het bezit zijn van een ontheffing. Het langs de openbare weg achterlaten van ganzen noemt Van den Akker niet gewenst. "Het tast het brede maatschappelijk draagvlak aan en schaadt het aanzien van de jager. Daar waar het een overtreding betreft, werken de Wildbeheereenheden en de Jagersvereniging samen met politie, boa's om de eventuele daders op te sporen. Jagers zijn de ogen en oren in het buitengebied."