Ergernis over gedrag omstanders

lekkerkerk • Een hoofdagent van het politieteam Krimpenerwaard is niet te spreken over het gedrag van omstanders afgelopen woensdagmiddag tijdens een reddingsactie in Lekkerkerk. Dat schrijft hij in een bericht op Facebook.

Hij en een collega willen net beginnen aan hun lunch als er een melding binnenkomt. Een oudere man is aan de Dammeweg te water geraakt en wordt gereanimeerd. 'Mijn collega en ik haasten ons naar de politieauto om vervolgens met zwaailicht en sirene aan richting de reanimatie te gaan. We horen dat ook de ambulance, brandweer en traumahelikopter onderweg zijn.' Eenmaal ter plaatse ziet hij dat hulpverleners hun best doen om het slachtoffer te redden. In de lucht cirkelt een traumahelikopter en er is een tweede ambulance onderweg waarvoor hij ruimte wil maken. 'Ik kijk om mij heen en zie meerdere mensen op minder dan 1,5 meter van elkaar afstaan. Ik vraag de mensen of ze weg willen gaan, dit in verband met de corona-maatregelen. Ik loop weer weg en ga er vanuit dat de mensen hebben geluisterd en weggaan.' Dat blijkt niet het geval. Terwijl hij samen met een collega de gegevens van het slachtoffer probeert te achterhalen - om zo snel mogelijk de familie te kunnen informeren - ziet hij dat de omstanders er nog steeds staan. 'Ik raak geïrriteerd. Ik moet mijn verzoek nogmaals doen, alleen nu met meer kracht. Langzaam maar zeker gaan de mensen weg. Ik verbaas mij compleet over het handelen van de omstanders.' Hij roept mensen op om altijd afstand te nemen op het moment dat hulpverleners bezig zijn met het redden van een leven, het blussen van een brand of het arresteren van een verdachte.

Ondanks de inzet van de hulpdiensten is het slachtoffer overleden. Het is onbekend hoe de man in het water terecht is gekomen.