Inwoner gemeente Lopik overleden aan coronavirus

lopik • Een inwoner van de gemeente Lopik is overleden aan het coronavirus.

Dit heeft burgemeester Laurens de Graaf zondagavond bekendgemaakt. Het betrof een inwoner, die was opgenomen op de intensive care van het ziekenhuis. De burgemeester condoleert de nabestaanden met dit grote verlies: "Ik heb contact gehad met de familie en mijn medeleven betuigd. Voor hen is het niet alleen verdrietig maar ook heel wrang om in een veel kleiner verband dan je zou wensen afscheid te moeten nemen van een dierbare."
De afgekondigde maatregelen in verband met de uitbraak van het coronavirus stellen dat er maximaal dertig personen bij een begrafenis of crematie aanwezig mogen zijn. Zij moeten daarbij ook 1,5 meter afstand tot elkaar aanhouden. De Graaf: "Natuurlijk kunnen mensen een uitvaartdienst vaak ook online volgen, maar het liefst wil je dicht bij elkaar zijn. Je wilt elkaar vastpakken, maar de omstandigheden dwingen ons om elkaar op een andere manier te steunen en te troosten."
De gemeente Lopik telt (maandagmiddag) 17 geregistreerde inwoners die besmet zijn met het coronavirus. Burgemeester Laurens de Graaf probeert dagelijks met hen contact te hebben, ook al wordt het gezien de grote drukte bij RIVM en GGD steeds lastiger om actuele gegevens te krijgen. "Ik vraag patiënten hoe het met hen gaat en probeer vanuit de gemeente steun te bieden waar dat kan. Gelukkig constateer ik dat de mensen in de eigen kring prima opgevangen worden. Wel zeggen ze het fijn te vinden dat er met hen wordt meegeleefd." De burgemeester weet dat het werkelijke aantal coronapatiënten hoger ligt. "Exacte aantallen zijn niet bekend, maar ook bij huisartsen melden mensen zich met corona-klachten. Opmerkelijk is het verschil in ziektebeeld. Waar de één heftige klachten krijgt, kan de ander, bijvoorbeeld een familielid, er met lichte verschijnselen, die dan ook nog eens heel tijdelijk zijn, vanaf komen."
De initiatieven die van de grond komen om patiënten, maar ook anderen die door de crisis getroffen worden, bij te staan doen De Graaf erg goed: "Het is mooi om te zien dat de bereidheid om elkaar te helpen groot is."