Dode ganzen in sloot gedumpt

lopikerkapel • Een handhaver van de gemeente Lopik deed vorige week in het gebied tussen Uitweg en Lopikerkapel een lugubere vondst. Hij ontdekte in een sloot een groot aantal gedode ganzen.

De ganzen zijn vermoedelijk kort voor de vondst gedood en ontdaan van hun borstvlees, wat voor consumptie geschikt is. Volgens een woordvoerder van de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD) worden vaker karkassen achtergelaten in de natuur. Als voorbeeld noemt hij aangereden reeën. "Dan wordt het wild teruggegeven aan de natuur om te dienen als voer voor ander wild en insecten."
De situatie is in dit geval duidelijk anders. "Wanneer het wild is geslacht en er delen van zijn uitgenomen, betreft het afval en dient men er ook als zodanig mee om te gaan. Derhalve dient het conform de regelgeving afgevoerd te worden." Het RUD wil overleg met de provincie Utrecht om samen met gemeenten tot afspraken te komen. "De populatie ganzen is namelijk groot in het rivieren- en plassengebied. Beheer van de populatie is van belang; daar hoort ook een passende vorm van destructie bij."