Herdenkingsbord voor Henk Hekking

krimpen a/d lek • Precies 75 jaar na zijn overlijden is donderdag op de begraafplaats van Krimpen aan de Lek een herdenkingsbord van Henk Hekking onthuld. Hij werd tijdens de Tweede Wereldoorlog op 19-jarige leeftijd gefusilleerd door de Duitsers vanwege verzetsactiviteiten.

Wethouder Janette Hofman verrichtte de handeling met mevrouw Talmon-Hekking (93), de laatst nog levende zus van Henk Hekking. Op het bord is, naast zijn foto, ook zijn levensgeschiedenis te lezen.
Hekking wordt op 28 maart 1925 geboren in Krimpen aan de Lek. Na de middelbare school gaat hij aan de slag als kantoorbediende. Nederland is dan inmiddels bezet door nazi-Duitsland. Gedreven door anti-Duitse gevoelens sluit Hekking zich eind 1943 aan bij de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers.
Na een actie van de verzetsgroep op 7 maart 1945 wordt hun schuilplaats omsingeld door Duitse soldaten. Ze zijn verraden. Hekking is aanwezig en wordt gevangen gezet in het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Als bij een vuurgevecht aan de Stadhouderskade een SD'er wordt doodgeschoten, fusilleert de bezetter als represaille dertig gevangenen. Hekking is één van de slachtoffers. Hij sterft op 12 maart 1945, twee weken voor zijn 20ste verjaardag.
Met het plaatsen van het herdenkingsbord hoopt de gemeente Krimpenerwaard dat er blijvende aandacht is voor de oorlogsverhalen en hun verhalen. Het is de bedoeling dat ook oorlogsslachtoffers op de overige begraafplaatsen een herdenkingsbord krijgen.


Recordaantal ringslangeieren

berkenwoude • Vrijwilligers van de werkgroep Ringslangen Zuid-Holland hebben in een broeihoop langs de Elsenkade in Berkenwoude een recordaantal van 430 eieren geteld van de ringslang. Om lege eieren te vinden haalden de vrijwilligers de broeihoop met rieken voorzichtig uit elkaar. De ongevaarlijke ringslang is in het noorden van de Krimpenerwaard door beheersmaatregelen van het Zuid-Hollands Landschap in aantal fors toegenomen. Eén van die maatregelen is de aanleg van broeihopen, waarin de eieren kunnen uitkomen.