Veel belangstelling voor online kerkdienst

krimpen a/d ijssel • De online dienst van de ArkRank-gemeente in Krimpen aan den IJssel bereikte zondag zo'n 350 mensen. Dominee Machiel van der Giessen is tevreden, maar staat toch liever voor een volle kerkzaal.

Vanwege het coronavirus mochten niet meer dan 100 bezoekers de ochtenddienst in De Rank bijwonen. "Daar zaten we ruim onder", laat Van der Giessen na afloop weten. Het ging om een doop- en belijdenisdienst voor vier oudere mensen. "Die wilden we graag door laten gaan omdat er bij één van hen sprake is van ernstige ziekte. We hebben daarom alleen familieleden uitgenodigd, het ging om zo'n zestig mensen. De meeste gemeenteleden volgden de dienst vanuit huis."


Internetcamera

De kerkgemeente moest snel handelen toen donderdag tijdens de persconferentie van donderdag nieuwe maatregelen werden aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Twee gemeenteleden installeerden een internetcamera en maakten een speciaal YouTube-kanaal aan. Tijdens de dienst waren zo'n 350 ingelogd. Van der Giessen denkt zelf dat er iets minder mensen voor het scherm zaten. "Het gemiddelde lag op zo'n 130, dus ik denk dat er door mensen meerdere keren is ingelogd. Desondanks ben ik blij over hoe het is gegaan."

Na de dienst kreeg hij ook veel berichtjes via e-mail, WhatsApp en Facebook van mensen die de dienst online hadden gevolgd. "Daarbij bleek dat hele gezinnen met elkaar hadden gekeken en kinderen blij waren met het kindermoment. Dat is mooi, maar ik sta toch liever voor een volle kerkzaal. De kerk is natuurlijk bij uitstek de plek om elkaar te ontmoeten. Toch denk ik dat we de dienst de komende tijd vaker online gaan uitzenden omdat ik verwacht dat de maatregelen verder worden aangescherpt."

In de kerkdienst besteedde Van der Giessen uitgebreid aandacht aan het coronavirus. "We hebben gebeden voor mensen die zich angstig voelen door wat nu allemaal gebeurt, maar ook voor de mensen in de kerk die door iets anders ziek zijn geworden. Het is belangrijk om naar elkaar om te zien. Met een kaartje door de brievenbus laat je een ander al weten dat je aan hem of haar denkt."