'Huwelijk gedoemd te mislukken'

krimpen aan den ijssel • De formatiepoging van Stem van Krimpen, SGP, VVD, CDA en ChristenUnie in Krimpen aan den IJssel is mislukt. Dat meldt formateur Tjerk Bruinsma.

Onder zijn leiding voerden vertegenwoordigers van de verschillende partijen de afgelopen maand gesprekken met elkaar om te komen tot een stabiele coalitie tot de verkiezingen van maart 2022. "Op veel inhoudelijke onderwerpen is overeenstemming bereikt tussen partijen: slechts op één belangrijk onderdeel lukte dat helaas niet", verklaart Bruinsma.

Onvoldoende vertrouwen
Begin deze week bleek dat de fracties van Stem van Krimpen en de VVD onvoldoende vertrouwen hebben in elkaar. "Daar waar wij vier stappen richting formatie zetten, waren zij geenszins bereid ook maar één stap te zetten", zegt Wilco Slotboom-Zeedijk, fractievoorzitter Stem van Krimpen. "Een huwelijk dat gedoemd is tot mislukken, daar tekenen we niet voor. Het heeft geen zin om door te gaan als het resultaat is dat achter de schermen wederzijds vertrouwen en een veilig, goedwerkend college ver te zoeken is."

VVD-fractievoorzitter Sharon Tollenaar komt met een heel ander verhaal. Zij erkent dat de gepresenteerde optie van formateur Bruinsma niet haar voorkeur had. "Wij wilden echter wel constructief meedenken om tot een oplossing te komen."

Tollenaar wilde van Stem van Krimpen uitleg over uitlatingen in een door de lokale partij verspreid persbericht. "In december kondigden Stem van Krimpen en Leefbaar Krimpen aan uit de coalitie te stappen omdat het vertrouwen in de VVD onherstelbaar zou zijn beschadigd. Ik vind het niet meer dan logisch om het daar over te hebben voordat je met elkaar in gesprek gaat over het vormen van een nieuwe coalitie." Zij zegt dat de gesprekken onnodig lang hebben geduurd. "Als Stem van Krimpen direct had aangegeven dat ze té harde bewoordingen hadden gebruikt, waren we er in een week uit geweest."

Wethouder Anthon Timm, die mede namens de VVD aan de onderhandelingstafel zat, had tot vorige week maandag het gevoel dat ze er wel uit zouden komen. "Stem van Krimpen houdt echter vast aan het standpunt dat ze niet anders kon dan de coalitie te laten klappen. Zij zegden eind vorig jaar het vertrouwen in ons op, niet andersom."

Over optie twee, een coalitie met alleen de landelijke partijen, wil Timm zich (nog) niet uitspreken. Tegelijkertijd was hij verrast over de opstelling van met name SGP, CDA en ChristenUnie over de zondagopenstelling. "Die partijen zijn bereid om, in het belang van een stabiel bestuur voor Krimpen aan den IJssel, over hun eigen schaduw heen te stappen."

Slotboom-Zeedijk vindt het op zijn beurt onbegrijpelijk als de formateur zou kiezen voor deze optie. "Een cordon sanitaire rond de lokalo's doet geen recht aan de verkiezingsuitslag waarbij 43 procent van de stemmers monddood wordt gemaakt."

De politieke crisis in Krimpen aan den IJssel ontstond eind vorig jaar toen Leefbaar Krimpen en Stem van Krimpen het vertrouwen in de coalitie hadden opgezegd. De twee partijen, goed voor 8 van de 11 zetels van de coalitie, waren boos dat het voormalig jongerencentrum Big Bear al was verkocht, zonder dat de raad daarvan op de hoogte was gebracht.

Floris Bakker