• Patrick met zijn hond in het pand.
• Patrick met zijn hond in het pand. Foto: Wim Kroone

'Kraker Patrick' hoofdpijndossier voor bouwbedrijf Adriaan van Erk

'Woningnood geeft me recht op onderdak'

bergambacht • Eigenaar Jos van Erk van het gelijknamige bouwbedrijf en zes politieagenten betraden begin maart het kraakpand en lieten volgens de krakers duidelijk blijken, dat hun aanwezigheid niet gewenst is.

Vanaf 23 januari bivakkeert Patrick, die als parttime meubelbezorger werkt, het oude bankgebouw. Hij raakte zijn vorige gekraakte onderkomen in Alphen aan den Rijn na drie jaar kwijt. Volgens zijn relaas was hij naarstig op zoek naar onderdak en vond dat in Bergambacht.

"Ik heb na mijn komst een schrijven op het pand geplakt met de mededeling, dat ik bij een advocaat huisrecht heb aangevraagd," aldus de 35-jarige kraker. "Dit document geeft mij recht op onderdak in dit leegstaande pand. Ik heb hier de afgelopen zeven weken zonder problemen te veroorzaken gewoond. Nou ja, twee keer kreeg ik een klacht van een begrafenisondernemer, die in De Schakel een begrafenis leidde. Hij vond dat er een auto in de weg stond. Niemand van de omwonenden heeft verder last van mij gehad. Enige tijd hielden twee andere krakers mij gezelschap."

Een bewoner van het tegenover gelegen appartementencomplex in de Schoolstraat seinde drie weken geleden de politie in, dat iemand uit een aanhanger spullen wilde lossen. Deze moesten het woongenot van Patrick veraangenamen. De politie verscheen, maar ondernam geen actie.

De kraker beschikt nu over een rommelig ingerichte huiskamer met tv, computer en magnetron. Ruimte om te slapen is er genoeg. "Na de onverwachtse 'inval' heb ik besloten een punt te maken," zegt Patrick strijdvaardig. "De woningnood is hoog. Mensen met een goed inkomen kunnen met moeite een geschikt huis vinden. De huurprijzen op de particuliere markt zijn onbetaalbaar geworden. Ik ken mensen met een aardig inkomen, die door privéomstandigheden bij het Leger des Heils moeten slapen. Zelf ben ik zestien jaar geleden op straat beland en maakte kennis met deze manier van leven. Een opleiding heb ik nooit afgerond, maar ik kan veel repareren. Ik scharrelde vroeger in afvalcontainers onderdelen bij elkaar van fietsen en computers, die ik dan in elkaar zette en verkocht. Nu heb ik een parttime baan, maar verdien niet genoeg om iets te kunnen huren. Dit oude bankgebouw is – voor zolang het duurt - een mooie plek voor mij om verder te kijken."

Bouwbedrijf Adriaan van Erk zat ondertussen niet stil. Na het ontdekken van de krakers omheinde de eigenaar van het pand het object met een hekwerk en liet een kleine opening over, die toegang geeft tot de enige toegangsdeur. "De andere mogelijke ingangen heb ik allemaal dichtgeschroefd," stelt Patrick. "Ik wil niet meer verrast worden dat er plotseling iemand voor mijn neus staat. Mijn hond, die voor mij alles is, wordt er ook nerveus van."

Het plan van het Bergambachtse bouwbedrijf is om op de locatie waar het gekraakte pand staat veertien appartementen te bouwen. Adriaan van Erk wilde vorige week al starten met de sloopwerkzaamheden. Dit vanwege 'oneigenlijk gebruik' van de locatie. Met de krakers werd afgesproken dat zij zouden vertrekken. Patrick kreeg enig respijt om alles te regelen.

"Meneer heeft zich echter niet aan die afspraak gehouden," aldus een medewerker van het bouwbedrijf. "We gaan nu bekijken welke wettelijke mogelijkheden er zijn om de kraker uit ons pand te krijgen. De sloopwerkzaamheden hebben we moeten uitstellen. Het traject met betrekking tot de omgevingsvergunning verloopt daarentegen voorspoedig. De verwachting is dat rond juni dit jaar de te realiseren appartementen in de verkoop kunnen gaan. De start van de bouw staat gepland voor het vierde kwartaal van dit jaar."

Wim Kroone