Europakantoor SGP in Krimpen

krimpenerwaard • Aan de Korf in Krimpen aan den IJssel is afgelopen week het Europa-kantoor van de landelijke SGP geopend.

Europarlementslid Bert-Jan Ruissen en Tweede-Kamerlid Chris Stoffer hingen symbolisch het naambordje op de deur. Dit deden zij onder toeziend oog van tientallen bezoekers, onder wie SGP-raadsleden uit Krimpen aan den IJssel en wethouder Marco Oosterwijk uit Ridderkerk.

Tweede-Kamerlid Chris Stoffer had een toepasselijke kwinkslag voorbereid. "Logisch dat de SGP kiest voor Krimpen voor het Europa-kantoor, want de SGP wil Europa krimpen." Stoffer voegde eraan toe dat Krimpen ook in het hart ligt van het SGP-gebied. Dat strekt zich globaal uit van de Veluwe tot Zeeuws-Vlaanderen.

Bert-Jan Ruissen uit Krimpen aan den IJssel is sinds vorig jaar Europarlementslid namens de SGP. Hij koos bewust voor een kantoor dichtbij huis in plaats van thuis te werken. "Thuis is voor het gezin, het kantoor is voor het werk", zo maakte hij duidelijk onderscheid. In zijn nieuwe onderkomen, met plaats voor drie van zijn medewerkers, wil hij een politiek spreekuur en andere activiteiten gaan houden. "Een politicus moet steeds goed contact houden met de mensen uit de streek. Ik ben al vaak genoeg in de 'bubbel' in Brussel en Straatsburg. Zonder directe voeling en voeding van de eigen streek zou ik mijn wortels verliezen."


Over dit thema sprak ook Europa-journalist Jelte Wiersma van Elseviers Weekblad. Hij merkte op dat sommige Europarlementsleden zoveel reizen door Europa, dat ze hun wortels verliezen. Deze mensen raken zielloos, vindt hij. "Mensen blijven toch provincialen: ze keren het liefst terug naar de eigen streek. Daarom is het goed dat Ruissen dit kantoor opent, middenin de eigen regio."