• De lopers lieten zich niet afschrikken door de wind.
• De lopers lieten zich niet afschrikken door de wind. wijntjesfotografie.nl

Stormachtig verloop '10 van Roodenburg'

Van Bunningen laat zich niet wegblazen

lekkerkerk • Hij mag dan geen absolute topper zijn; de 38-jarige atleet van SV Sprint was veruit de snelste op de '10 van Roodenburg' van AV Start. Op sportpark Weydehoeck in Lekkerkerk kwam hij in 40.03 over de streep.

"Het was een heerlijke oefening, maar voor een scherpe tijd hoefde ik niet te gaan. Ik ben lang en licht. Tijdens deze storm was het beuken tegen de wind. Ik dwarrelde soms van links naar rechts, maar het parcours was prima. Ik had graag met een kopgroep naar de finish gelopen. Dan kan je af en toe schuilen achter een andere loper, maar dat lukte niet."

Sander Teekens uit Krimpen aan den IJssel probeerde in het spoor van Van Bunningen te blijven, maar moest reed na 5 kilometer passen. Hij werd tweede in 41.59. Nummer drie was Avantriaan Robert Hofman, die flink had afgezien. Na herstel van een blessure was het zijn eerste wedstrijd. Hij noteerde 42.54. "Man, man, man. Het was bizar met die wind. Dit was niks voor mij. Ik ben blij dat ik over de finish ben." Bij de dames was Steffie Nijman de snelste op de 10 kilometer in 50.36.

Op de 5 kilometer was het 17-jarige AV Start-talent Bas van Kasteel ongenaakbaar. De student sport en beweging aan het Goudse ID College hield een behoorlijk tempo aan en toonde na afloop geen spoor van vermoeidheid. Hij kwam binnen in 23.02. "Het was best pittig, maar daar hou ik van. Ik ga steeds snellere tijden lopen. Met dit weer zat er geen persoonlijk record in, maar dat komt nog wel", aldus de Lekkerkerkse jeugdtrainer. Bij de dames kwam Ilona van Vliet als eerste over de streep in 21.46. "Ik heb voor een groot deel met een groep mannen meegelopen. Dat scheelde behoorlijk. Het was alleen niet te doen."

Lol

Met de wind in de rug kon je behoorlijk gas geven. Vooral de Schoonhovense veteranen hadden daar lol in. "Geef mij maar wind en regen. Ik ben een natuurmens", lachte Ab de Kluyver.

Bij de jeugd maakte Swen van Schaik uit Haastrecht veel indruk. Hij won de 2,5 kilometer in een snelle tijd. Bij de meisjes sleepte de 8-jarige Demi Wallet op deze afstand de fraaiste medaille in de wacht. AV Start lette er goed op dat de jongste categorie niet van de paden waaide. "Na een harde windstoot kan je zomaar in de sloot belanden", stelde organisator Rob Mul. "Dat willen we natuurlijk niet hebben. Ze kregen nadrukkelijk advies om aan de overzijde te gaan lopen. Er zijn geen incidenten geweest."

Pieter van der Laan