• Willemiek Timmerman.
• Willemiek Timmerman. Foto: Suzanne Klaver

Coaching voor vrouwen zonder 'roze wolk'

schoonhoven • Willemiek Timmermans (41) uit Schoonhoven is gestart als coach rond zwangerschap, bevalling en ouderschap. Als voormalig verloskundige en moeder weet ze hoe ingrijpend deze periode in het leven kan zijn.

"Wist je dat tijdens de zwangerschap tien procent van de vrouwen sombere of depressieve gevoelens heeft? Na de bevalling is dat zelfs tien tot twintig procent. En één op de drie moeders heeft zeer negatieve herinneringen aan de bevalling. Toch denken veel vrouwen dat ze de enige zijn die zich zo voelen. Dat maakt het extra verdrietig."

Willemiek werkte jarenlang als verloskundige in Schoonhoven. Naast het plezier en de kostbare herinneringen dat haar werk haar gaf, zag ze ook de worsteling van sommige vrouwen. "Tijdens het spreekuur is er niet altijd tijd om daar aandacht aan te besteden en als verloskundige had ik ook niet altijd de juiste tools. Ik merkte dat er in deze regio niet echt een andere plek was waar deze vrouwen terecht konden voor laagdrempelige, kort durende, praktische begeleiding." Dat is precies wat Willemiek nu zelf biedt. Ze volgde hiervoor een post-HBO opleiding tot lifecoach en vitaliteitscoach. Ze legt uit: "Als lifecoach begeleid ik mensen bij vragen als: wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik en wat ga ik besluiten? Als vitaliteitscoach kan ik vrouwen helpen aan hun kracht en vitaliteit te werken, door middel van gezonde voeding, slaap, beweging en stress- en burn-outpreventie." Afhankelijk van de vraag waarmee iemand bij Willemiek aanklopt, gaat ze aan de slag met gesprekken, oefeningen en (schrijf)opdrachten. "Als je bevalling of miskraam bijvoorbeeld een ingrijpende of traumatische ervaring is geweest, gaan we samen na hoe je je gevoeld hebt en welke gedachten je had. Ik bied een luisterend oor, stel gerichte vragen en gebruik methoden en technieken die je verder helpen."

Ook wanneer er tijdens of na de zwangerschap ingrijpende dingen gebeuren in het leven, zoals verlies van een dierbare, kan coaching helpen. Of als het moederschap zonder bijzondere oorzaak zwaarder valt dan gedacht. Net als wanneer jonge ouders dreigen vast te lopen doordat de baby veel huilt of het moeite kost om alle ballen in de lucht te houden. "Ik help ouders om uit de 'overleefmodus' te komen en weer te kunnen genieten van hun kindje." Zie ook: www.willemiektimmermans.nl