LEZERS SCHRIJVEN

'Maak ook eens een stukje schoon in uw omgeving'

Wandelen is in ons dorp Benschop behoorlijk populair. Er is een wandelgroep die er elke vrijdagmorgen op uittrekt en zelf wandel ik ook regelmatig. Ook zien we vaak wandelaars langskomen die voor hun gezondheid of voor hun plezier een 'brugje rond gaan'.

Al wandelend zie je hoe mooi ons dorp is. De oude structuur van de ontginning van eeuwen geleden is niet alleen toen maar ook nu nog van belang. De ontwatering van de landerijen maakt al eeuwen gebruik van sloten en weteringen. De wetering is de meest herkenbare watergang in ons dorp. Ik moet eigenlijk zeggen de Benschopper wetering. Deze loopt vanaf de IJsselsteinse stadsgracht tot Polsbroek Dorp. Daarmee verbindt deze watergang de polders met de rivieren Lek en IJssel.

Opvallend is dat er langs de wetering behoorlijk veel afval wordt neergegooid. Wikkels van snoep, blikjes en plastic flesjes liggen er volop. Jammer dat daarmee een deel van het wandelplezier vergald wordt. Je gaat je eraan ergeren. Opruimen is dan de enige optie. Maar wie doet dat dan? Er zijn steeds meer mensen in het nieuws die vrijwillig in hun buurt opruimen wat in de bermen ligt. Maar niet iedereen heeft daar trek in. Zo hoorde ik onlangs iemand zeggen: Ik gooi niets in de berm en raap ook niets op. Een vorm van energieneutraal handelen!

Toch is er meer aan de hand. De wetering is aangesloten op de rivieren middels poldergemalen. Via die gemalen wordt het overtollige water afgevoerd naar zee. En daarmee gaat een deel van het afval, waaronder veel plastic spul richting de Noordzee. Plastic soep wordt geboren in de gestage afvalstroom op het land, zoals in de weteringbermen. Plastic soep die inmiddels desastreuze vormen begint aan te nemen in rivieren, zeeën en oceanen. Dat moet stoppen! Handelen is het devies!

Zelf heb ik een deel van het Boveneind ontdaan van afval. Ik heb via de club Duurzaam Lopikerwaard een knijper en hesje ontvangen en ben aan de slag gegaan. Ik heb de bermen aan beide kanten van Boveneind Noordzijde schoongemaakt. Dat is gezien door een aantal mensen en ze reageren positief. Daarom een oproep aan u allen: maak ook eens een stukje schoon in uw omgeving. Doe het samen met de buurtgenoten. Dat is leuk voor de contacten en goed voor het aanzien van het dorp. Er zijn al meer dorpsgenoten die dit doen, doe mee!

Arie Schouten,
Boveneind 58,
Benschop.