Pop-up museum op school

schoonhoven • Het Zilvermuseum in Schoonhoven is door de Museum Vereniging als één van de zeven musea uitgekozen om mee te doen met het landelijke Pop-Up museumproject.

Dit is een initiatief om jongeren op een leuke manier te betrekken bij de museumwereld en de aandacht te vestigen op de Nationale Museumweek van 21 t/m 24 april.

Het thema vrijheid staat daarbij dit jaar centraal.

Het project is van start gegaan met een bezoek van de tweede klasleerlingen Beeldende Vormgeving (bvx) van csg Willem de Zwijger aan het museum. Daar maakten de leerlingen in groepjes kennis met het werk van de museumdirecteur, de conservator, de communicatiemedewerker en de facility manager.

Vragen

Vragen die daarbij aan de orde kwamen, waren: wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het organiseren en samenstellen van een tentoonstelling? Hoe zet je alles neer in een vitrine, zodat het goed zichtbaar is voor het publiek? En hoe zorg je ervoor dat er ook mensen komen kijken?

Komende weken gaan de leerlingen in de les aan de slag met het realiseren van een echt Pop-Up museum bij hen op school. Ze werken het thema uit, zoeken stukken uit in het museum en denken na over transport, veiligheid en de opening.

Dichtbij

De leerlingen vonden het in elk geval interessant om achter de schermen te kijken bij het museum. "Fijn dat er een museum zo dichtbij is om verschillende aspecten van het vak Beeldende Vormgeving in het echt te kunnen ervaren en ontdekken", aldus één van hen.