• Judith Grandia en Norbert.
• Judith Grandia en Norbert. Foto: Dirk Molenaar

Judith in actie voor Slowaakse collega

schoonhoven/ammerstol • De Slowaakse Norbert (51) werkt al ruim tien jaar in Nederland en woont in Ammerstol. Vorig jaar besloot zijn broer Alfred om ook hier te komen werken. Een aantal weken geleden kwam hij plotseling te overlijden. Vanaf dat moment kwam Norbert in een precaire financiële situatie terecht. Judith Grandia heeft zich om hem bekommerd en is een actie gestart.

"De broer van Norbert werkte in de groenvoorziening. Volgende maand zou hij weer gaan beginnen. Omdat hij in Slowakije verder niets heeft, was hij al begin dit jaar naar Nederland gekomen", vertelt Judith.

Ze is productiemedewerkster bij Otolift in Bergambacht. Norbert is al jarenlang een collega van haar. De situatie, als gevolg van het overlijden van Alfred, maakte dat ze een oproep deed via Facebook om hem financieel bij te staan.

Tegenslagen

"Het was een hele vreemde gang van zaken. Norbert wist niet waar Alfred, na zijn overlijden, naartoe was gebracht. Daarom kon hij zijn broer niet bezoeken en afscheid nemen. Er was nog geen verzekering afgesloten voor overlijden omdat daar geen geld voor was. Ik had zo te doen met mijn collega die de afgelopen tijd meer tegenslagen heeft gehad", aldus Grandia. "We hebben eerst geholpen om te zoeken naar de goedkoopste manier van cremeren. Uiteindelijk is het een 'technische crematie' geworden. Ik heb nooit geweten dat dit bestond. Er is geen bijeenkomst, niks. Heel erg hoe dit gegaan is.

Crowdfundactie

De kosten voor de crematie waren uiteindelijk 4.000 euro. Norbert had geen geld om dit te betalen. Geholpen door zijn werkgever kon de rekening alvast voldaan worden. "Daarom ben ik in actie gekomen om hem te helpen zijn schuld af te lossen. Een oproep via Facebook gaf al veel reacties, maar ik had nog niet geregeld waar de mensen konden doneren. Met hulp van mijn overbuurvrouw ben ik een crowdfundactie gestart. Binnen anderhalve week is er al ruim 1.300 euro toegezegd. Fantastisch, ook mensen die Norbert niet persoonlijk kennen hebben bedragen gestort."


De actie is succesvol gestart, maar nu is het doorpakken voor Judith. Ze wil dolgraag dat het volledige bedrag voor Norbert zo snel mogelijk gerealiseerd wordt. Daarom ook de oproep via RTV Krimpenerwaard en Het Kontakt om mensen aan te sporen te doneren. "Al is het vijftig cent, alles is van harte welkom om deze man te helpen."

De crowdfundactie loopt via de website van Getfunded. De campagne heet 'Zo verdrietig dit'. Een schrijnend verhaal, dat de Schoonhovense heel graag tot een goed einde wil brengen.

Dirk Molenaar/RTV Krimpenerwaard