'Het bestuur is niet voor rede vatbaar'

"ZPS is ten einde raad", zegt voorzitter Speksnijder. "Onze zwem- en polovereniging bestaat sinds 1961 en is diep geworteld in de Stolwijkse samenleving. Wij hebben te horen gekregen dat we onze kiosk moeten overdragen aan de stichting. Dat scheelt ons veel inkomsten. Het bestuur is niet voor rede vatbaar. Daarom hebben we wethouder Sleeuwenhoek benaderd om te onderhandelen, maar dat heeft nog niets opgeleverd. Tijdens ons laatste overleg zijn we door het VOB-bestuur naar huis gestuurd. Het ziet er nu naar uit dat we minder uren zullen huren om van het bad gebruik te maken."

Onrust wegnemen. Dat is de insteek van mevrouw Verhoeckx. "Daarom dienen we een petitie in. Het badpersoneel wordt op handen gedragen, maar ze moeten straks taken in De Loete in Haastrecht verrichten en krijgen minder salaris. Het VOB-bestuur meent dat Ons Polderbad onrendabel is en staat daarom een toekomstgerichte aanpak voor. Intussen zijn een betaalde manager, een bedrijfsleidster én een personeelsbegeleidster aangesteld. Ook maken we ons zorgen om de onevenredig over de twee baden verdeelde financiële plannen. In brieven van het VOB-bestuur staat dat er een investering van 1,4 miljoen euro gepland is voor De Loete. Hiervoor is blijkbaar al 8 ton 'gespaard'. Hoeveel hiervan was subsidiegeld voor beide baden? Bovendien moet er ook nog eens voor vele tonnen extra geleend worden. Als in de loop van de tijd blijkt dat deze investering een molensteen om de nek van de VOB is, vrezen wij dat Ons Polderbad het kind van de rekening wordt."

"Indianenverhalen", zegt mevrouw Crouwers, bestuurslid van de stichting. "Er wordt met de waarheid een loopje genomen in Stolwijk. Het voortdurend inschakelen van de media en het overhandigen van deze petitie heeft veel weg van stoken. We zetten ons in voor beide baden. De toekomst staat niet op het spel, maar de situatie vraagt wel om modernisering en een andere taakverdeling. We willen de gebruikers betrekken bij onze visie, maar dat leidt steeds tot conflicten. Verandering zorgt altijd voor gewenning, maar we moeten doorzetten. We hebben recent in Ons Polderbad voor 400.000 euro geïnvesteerd. Dat zegt genoeg over onze bereidheid om te vernieuwen."