• Impressietekening van hoe het muziekgebouw op het MOB-complex er uit had kunnen zien.
• Impressietekening van hoe het muziekgebouw op het MOB-complex er uit had kunnen zien.

Crescendo 'verbouwereerd' over besluit gemeente Lopik

Streep door beoogd muziekgebouw

lopik • Voorzitter Jan Timmer zegt verbouwereerd te zijn door de mededeling van het gemeentebestuur. "Per brief werd ons meegedeeld dat de huisvesting op het MOB-complex van de baan is en dat de gemeente geen enkele verplichting meer heeft met betrekking tot mogelijke alternatieven. Dat is wel erg kort door de bocht."

Crescendo liet in 2016 haar oog vallen op een oude munitieloods op het voormalige defensieterrein in Lopik, grenzend aan de Oudeslootseweg. De muziekvereniging was al op het MOB-complex te vinden, maar dan in een gehuurde loods. Daar moest het uit, omdat de eigenaar –Pouw BV- er een andere bestemming voor had.

De nieuw aan te kopen loods zou, na jarenlange omzwervingen in verschillende onderkomens, eindelijk het langverwachte éigen clubgebouw moeten worden. 2018 was een mooi opleveringsjaar, want in 2019 vierde de Lopikse muziekvereniging immers het 115-jarig bestaan.

Het bleef echter bij plannen alleen, want inmiddels huist Crescendo sinds een jaar in een leegstaand schoolgebouw, aan de Akker in Lopik.

Kip en ei

Een logische vraag is: wat ging er fout? Het lijkt een kip-en-het-ei verhaal. Jan Timmer: "De gemeente heeft jarenlang beloofd riolering en nutsleidingen aan te leggen bij de loods op het MOB-complex. Dat is nooit gebeurd, terwijl het wel is vastgelegd in de koopovereenkomst. Ondertussen had het voor ons weinig zin om te beginnen met de renovatie. Daarnaast zouden we 30.000 euro krijgen als bijdrage voor de verbouwing, maar die hebben we nooit ontvangen."

De Crescendo-voorzitter beaamt dat het koopcontract weliswaar was ondertekend, maar dat de koopsom nooit op tafel is gekomen. "In totaal was een bedrag van 46.500 euro nodig. We hebben obligaties uitgegeven aan belangstellenden, maar bovenal wilden we in het aankoopbedrag voorzien door fondsen te werven. Dat is helaas maar ten dele gelukt. In gesprekken liet de gemeente weten dat het geen probleem was dat de betaling vertraging opliep en dat alvast met de riolering zou worden begonnen. Dat moet nog gebeuren."

Tekentafel

Ondertussen kwam het plan nooit verder dan de tekentafel. En ook een uitgeklede optie, om het pand alleen inwendig te verbouwen, haalde het niet. De gemeente trok er onlangs zijn handen van af, waardoor Crescendo terug bij af is.

"Toch zal dat niet zo makkelijk gaan", verzekert Timmer. "We hebben ondertussen immers wel kosten gemaakt, die we zullen verhalen op de gemeente. Daarnaast zijn we, los van ons tijdelijke onderkomen, nog steeds dakloos."

Dorpshuis De Schouw zou een logisch onderkomen kunnen zijn, maar wel eentje met de nodige haken en ogen, volgens Timmer: "We zoeken een gebouw met een les-, repetitie- én opslagruimte. Ik weet niet of het dorpshuis daarin kan voorzien. Als het even kan moeten we er dagelijks terecht kunnen, met liefst een eigen ingang. Dat zal ons de nodige huur gaan kosten, terwijl een eigen gebouw op de langere termijn goedkoper is."

En dus blijft de wens van een eigen muziekgebouw overeind. De voorzitter geeft ten slotte een voorzet: "Als de gemeente ons een stuk grond schenkt, bijvoorbeeld naast de beachvolleybalclub, aan de Rolafweg Zuid, dan zorgen wij voor het gebouw. Dat stuk hadden we jaren geleden al op het oog, nog voordat de beachvolleybalclub er zat. Let wel, wij hebben de grond van de munitieloods voor 25 jaar gepacht. Dat willen we dan wel uitruilen. We hebben hierover een brief gestuurd naar de Lopikse politieke partijen."

Robert van der Hek