• Patrick plaatst zijn naambord achter het  baanrecord.
• Patrick plaatst zijn naambord achter het baanrecord. Foto: Stephan Tellier

Roest in baanrecord naar titel

heerenveen/lekkerkerk • Patrick Roest heeft op de EK Afstanden in Heerenveen goud gewonnen op de 5.000 meter. De Lekkerkerker zegevierde in Thialf met een baanrecord van 6.08,92.

Het podium werd gecompleteerd door Sven Kramer en Denis Yuskov.

De tweevoudig wereldkampioen allround is de opvolger van de Italiaan Nicola Tumolero, die twee jaar geleden bij de eerste editie van de EK afstanden - in het Russische Kolomna - goud veroverde. Veel Nederlanders namen destijds niet deel aan dat EK, aangezien zij zich focusten op de Olympische Spelen van Pyeongchang. "Ik stond als favoriet aan de start en dat geeft een hoop druk", bekent Roest op de teampagina van Jumbo-Visma. "Dan is het extra mooi als je hem weet te winnen. Ik was vandaag niet bezig met het baanrecord. De Europese titel was het belangrijkste. Het is uiteraard wel lekker dat ik hem weer heb. Ik heb er een hoop vijf kilometers voor moeten strijden. Ik zat er een aantal keer dichtbij, dus ik ben blij dat het nu gelukt is."

Naast zijn Europese titel genoot Roest van de sfeer in Thialf, dat zaterdag was uitverkocht. "Het was onwijs mooi om hier te rijden. Ik kreeg vandaag echt kippenvel. Het was gaaf om te zien hoe de fans mij hier naar de overwinning hebben geschreeuwd. Het is dan wel geen wereldkampioenschap, maar dit is qua sfeer wel de mooiste wedstrijd van het jaar."

De mannenploeg, bestaande uit Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker, wist de Team Pursuit te winnen met een tijd van 3.40,63.

Op de 1.500 meter werd Roest derde en pakte hij dus het brons.
(bron: www.teamjumbovisma.nl)