•
Foto: Aangeleverd

Ontslagen bij IHC, maar vol vertrouwen

alblasserdam • Verwacht van Erdinc Acikel uit Alblasserdam geen dramatisch verhaal over zijn ontslag bij IHC. Hij heeft begrip voor de keuze van het bedrijf en is optimistisch over zijn kansen op nieuw werk.

Op donderdag 12 november hoorde Acikel dat hij boventallig was geworden. Hij hield daar al rekening mee. “Een week eerder was al meegedeeld dat er op 12 november gesprekken zouden zijn met leidinggevenden en iemand van HR. Er waren drie mogelijkheden: je wordt boventallig, je krijgt een andere, passende functie of je houdt je functie. Het was voor niemand een verrassing; het was al maanden bekend dat IHC een plattere organisatie wilde hebben. Maar ondanks het transparante proces was het teleurstellend en triest om te horen dat ik boventallig was geworden.”


Geen opdrachten

Acikel begrijpt dat IHC mensen heeft ontslagen. “Dat was nodig, er waren geen opdrachten.” De selectie werd gemaakt volgens het afspiegelingsbeginsel. Daarover is hij kritisch: “Bij afspiegeling wordt niet gekeken naar wat je kunt betekenen voor IHC.”


Lang treurde Acikel niet. “Ik heb er niet veel last van gehad, ik moet door met mijn loopbaan en ik heb vertrouwen. Ik heb ervaring en geloof dat ik een passende rol zal kunnen vinden, ondanks de slechte markt; de maritieme sector doet het slecht en keuzes voor senior management zijn nog beperkter.”

Acikel begon in 2009 bij IHC, als groepsleider scheepsbouw in Sliedrecht. “In de loop van de tijd ben ik gepromoveerd. Ik werd projectmanager enginering, daarna projectmanager en in mijn laatste functie was ik hoofd van de custom build hopper dredgers.”


De manager maakt geen gebruik van de begeleiding naar ander werk die IHC aanbood. “Ik heb mijn eigen netwerk en weet wat ik wil doen. Ik wil niet verplicht zijn om iets te kiezen wat ik niet passend vind voor mezelf.”


Doctorandus

De vader van vier kinderen deed aan de Yildiz Technical University in Istanbul de studie naval architecture and marine engineering. Twaalf jaar geleden bood IHC hem werk aan en kwam hij naar Nederland. Later rondde hij op zijn vakgebied een doctoraat af, aan dezelfde universiteit. “Dat deed ik in 2018, naast mijn werk voor IHC. Ik moest daarvoor regelmatig naar Istanbul reizen.”


Acikel zoekt werk in de maritieme sector: een senior management functie, bijvoorbeeld als manager enginering of manager projecten.

De manager is een van de ongeveer driehonderd mensen die in de laatste maanden van dit jaar hun baan bij scheepsbouwer Royal IHC verloren, op de drie scheepswerven van dit bedrijf in Nederland.