Veel kerken gaan weer volledig digitaal

papendrecht • Veel kerken in de regio zijn na de maatregelen vanwege de lockdown weer volledig digitaal gegaan. Eén van die kerken is de Vrije Baptisten Gemeente (VBG) Papendrecht.

“Het is eigenlijk heel simpel, we hebben ervoor gekozen om de adviezen van het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) op te volgen. Dat is het meest duidelijk”, vertelt Jan Paul Manni van de Papendrechtse Baptistengemeente. Dat betekent dat de diensten vanaf zondag 20 december weer alleen digitaal te volgen zijn. In totaal zijn er dan maximaal tien mensen in het gebouw aanwezig. “We willen één kleine uitzondering maken voor letterlijk een handjevol mensen uit de gemeente die het lastig vinden om de diensten digitaal te volgen. We proberen hen onder te brengen bij families die thuis de diensten volgen op de laptop, maar als dat niet lukt, zijn ze hier welkom.”

“Het is wel jammer en vreemd dat we nu weer terug moeten naar alleen digitale diensten”, vervolgt Jan Paul. “Gelukkig hebben we tijdens de eerste coronagolf ervaring kunnen opdoen, maar het blijft in deze digitale tijd een uitdaging om de betrokkenheid van je gemeenteleden vast te houden.” De Vrije Baptisten Gemeente Papen-drecht heeft er daarom voor gekozen om zoveel mogelijk (digitale) contactmomenten te laten plaatsvinden in de huiskringen. De gemeente is onderverdeeld in groepen, die geregeld samenkomen voor ontmoeting en bijbelonderwijs. “We hadden tot voor kort weer fysieke kringavonden in ons gebouw, vaak met een webcam voor mensen die thuis vandaan mee wilden doen. Zo konden ze alles zien en volgen en ook een inbreng hebben op de avond. Nu zijn deze kringavonden ook weer gestopt en gebeurt alles vanuit huis.” De samenkomsten op zondagochtend zijn voor iedereen toegankelijk, maar ze zitten wel achter een slotje. “Dat hebben we met opzet gedaan, omdat we er niet de meerwaarde van inzien om dat zomaar de wereld in te brengen. Als iemand mee wil kijken, dan kan dat, maar dan moet hij of zij zich even bekend maken.” Uitzondering op die regel is de Kerstnachtdienst op donderdagavond 24 december. Die speciale Kerstdienst is gericht op de bewoners van de Molenwijk, maar iedereen kan meekijken via de website www.kerstindemolenwijk.nl. De Kerstnachtdienst duurt van 21.45 tot 22.30 uur.


"Zo proberen we op allerlei manieren zichtbaar en benaderbaar te zijn in deze tijd, waarin iedereen fysiek afstand moet houden”, vertelt Jan Paul Manni van de Vrije Baptisten Gemeente Papendrecht tot besluit.