• Sabrina Curallambra tussen haar Kerstdecoraties bij Sabbies.
• Sabrina Curallambra tussen haar Kerstdecoraties bij Sabbies. Foto: Bert Bons

Kerstdecoraties mogen deze week nog verkocht worden

‘Dit is het enige wat ik nog kan’

alblasserdam • De lockdown is hard aangekomen bij ondernemers in de regio. Maar er wordt ook creatief gereageerd op de beperkende maatregelen. Ondernemers doen alles wat mogelijk is om hun waren te verkopen en hun klanten te bedienen.

“Ik heb toestemming om tot de Kerst mij Kerstdecoraties te verkopen”, vertelt Sabrina Curallambra van Sabbies With Love aan het Cortgene 9a.


Alleen Kerstspullen

Alleen de Kerststukjes en Kerstdecoraties mogen nu nog door haar verkocht worden. Die artikelen staan buiten opgesteld, vlak voor de winkel. Alles wat verder binnen staat, mag vanwege de lockdown tot 19 januari niet verkocht worden.


Tenminste, niet in de winkel. Want dat mag dan wel weer online. Sabrina bezorgt die bestelde artikelen uit haar winkel vervolgens bij haar klanten thuis.


Behelpen

“Het is behelpen, maar het is nu even niet anders. Zo zijn de regels. Dit is het enige wat ik nog kan”, reageert Sabrina. Ze is blij dat ze in ieder geval haar Kerstdecoraties nog mag verkopen. “Ik heb daar zoveel tijd ingestoken. Het is zonde wanneer ik dat zou moeten weg gooien. Je kunt het niet bewaren tot volgend jaar.”


Zo maakt Sabrina er het beste van. De klandizie is uiteraard minder dan gebruikelijk, maar toch heeft ze in de afgelopen dagen, nadat de lockdown is ingegaan, nog aardig kunnen verkopen.


80 procent daling

Even verderop aan het Cortgene schat een leverancier van bloemen in dat de omzet met 80 procent gedaald is. Dramatisch, maar nog altijd beter dan de zaken die helemaal op slot moesten vanwege de lockdown.

Nog weer iets verderop, op het Makadocenter, mag zo ongeveer de helft van de winkels open blijven, omdat ze essentiële producten verkopen. Kortweg gezegd komt het hierop neer: winkels die drogisterij-artikelen, diervoeding en uiteraard levensmiddelen verkopen, mogen open zijn tijdens de lockdown.


Social media en bestellingen

De overige winkels zijn nu gesloten, maar veel ondernemers zijn juist nu nog wel enorm actief op social media en op andere manieren online. Hun verkoopwaren kunnen besteld worden en worden vervolgens thuisbezorgd in de regio.

Veel restaurants en eetgelegenheden bieden (Kerst)menu's aan die afgehaald kunnen worden of thuisbezorgd kunnen worden.


De lockdown zorgt bij enkele winkels juist voor extra klandizie. Zo bestaat het assortiment van sommige drogisterijen voor een behoorlijk deel uit bijvoorbeeld cadeau-artikelen, speelgoed, huishoudelijke apparatuur en elektronika.