Historie bestuursmodel

kinderdijk • Het huidige bestuursmodel van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk werd opgezet in 2012. Destijds verkeerde de stichting in financieel zwaar weer; een faillissement dreigde en toenmalige wethouder Wout de Jong van de gemeente Giessenlanden werd 'ingevlogen' om orde op zaken te stellen.

Een uitgebreide terugblik over hoe de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk ruim acht jaar geleden van de ondergang werd gered, staat elders in deze krant. Toen het financiële lek boven water was, ging Wout de Jong aan de slag met de volgende klus: een nieuw bestuursmodel optuigen. "Gedeputeerde Rogier van der Sande van de provincie Zuid-Holland zei toen letterlijk tegen me: 'Dit wil ik nooit meer meemaken.' De overheden wilden niet meer in zo'n situatie terechtkomen waarbij zij op moesten draaien voor de kosten om een faillissement te voorkomen. Vandaar dat er destijds voor is gekomen om bestuurders niet vanuit de overheid te laten komen."


Benoemen

De uitkomst werd de huidige structuur: een directeur-bestuurder die het dagelijkse bestuur voor zijn of haar rekening neemt en een Raad van Toezicht die adviseert, controleert en de bevoegdheid heeft om in te grijpen en een nieuwe directeur-bestuurder te benoemen. "Zonder wethouders, gedeputeerde of andere vertegenwoordigers van de overheden. Dat was uitdrukkelijk de opdracht: zij wilden in het nieuwe bestuursmodel zover mogelijk op afstand blijven."


Toeristen

Een structuur waar Wout de Jong, die na zijn vertrek als wethouder voorzitter van de nieuwe Raad van Toezicht werd en die functie tot mei van dit jaar had, nog steeds zijn handtekening onder zet. "Kijk, het ligt niet aan de inspanningen van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk dat de hoeveelheid toeristen zo gegroeid is. Dat is een wereldwijde ontwikkeling die ons en andere trekpleisters overkomt."


Hij vervolgt: "Door dit bestuursmodel hebben we dit op kunnen vangen, komt een groot deel van de bezoekers nu via het water en hebben we een bezoekerscentrum van 10 miljoen euro kunnen realiseren. Daar zit maar heel weinig geld van de overheid in. Ik ben ervan overtuigd dat met een door de overheid gereguleerd bestuur dit nooit gerealiseerd had kunnen worden."