• Het presentje dat de kinderen na afloop van de speurtocht mee mogen nemen.
• Het presentje dat de kinderen na afloop van de speurtocht mee mogen nemen. Foto: Aangeleverd

Lichtjesfeest met drie speurtochten

papendrecht • Voor de twaalfde keer wordt dit jaar het Lichtjesfeest in Papendrecht georganiseerd. Het evenement, dat jaarlijks duizenden kinderen en ook veel volwassenen trekt, zal ditmaal iets anders van opzet zijn vanwege de coronamaatregelen.

In het Centrum (start P.C. Hooftlaan 83-85), de Westpolder (start Rubenstraat 20) en de Oostpolder (start Zalmhaak 1) zijn mooie wandelroutes uitgestippeld, waarbij kinderen gaan speuren naar sterren met letters die samen een kerstboodschap vormen.


Elke route heeft een eigen kerstboodschap. Voor de gezelligheid tijdens het lopen kunnen kinderen hun eigen lichtje meenemen. Bewoners aan de route zijn gevraagd om met zoveel mogelijk lichtjes de route te versieren.


Sterrenkaart

“Ditmaal dus helaas geen taferelen die uitgebeeld worden of koortjes die onderweg zingen, dat kan nu gewoon niet in verband met de coronamaatregelen”, vertelt Yvonne Wemmenhove namens het organisatiecomité, dat ondersteund wordt door tien kerken. “Maar met een sterrenkaart en een presentje na afloop weten we zeker dat het Lichtjesfeest ook dit jaar weer heel bijzonder wordt.”


Bij de start van elke route staat een bak waaruit zo’n sterrenkaart en een potlood gepakt kunnen worden. De letters die de kinderen tegenkomen, kunnen zij op de sterrenkaart invullen. Wanneer de route gelopen is mogen de kinderen uit een bak een presentje pakken. Bij dit presentje zit uiteraard ook het Kerstverhaal, wat andere jaren altijd werd uitgebeeld door de diverse tafereeltjes.


Toestroom spreiden

Om de toestroom van bezoekers zoveel mogelijk te spreiden, zal de kerststerrenspeurtocht van vrijdag 18 tot en met woensdag 23 december worden gehouden. Kinderen kunnen op eigen gelegenheid de route lopen, maar sterren stralen uiteraard het meest in het donker.

Via de scholen zijn alle kinderen uitgenodigd door middel van een flyer en een A3 met daarop een groot hart. De kinderen mogen dit hart mooi gaan versieren en inleveren op het gemeentehuis in de daarvoor bestemde doos. Hier krijgen ze een mooi plekje en na 24 december worden alle versierde exemplaren uitgedeeld onder de bewoners van diverse verzorgings- en verpleegtehuizen. Dat wordt een prachtig gebaar voor de ouderen in deze bijzondere tijd. Voor alle groepscombinaties (groep 1 en 2, groep 3 en 4, groep 5 en 6, groep 7 en 8) zijn er drie hele leuke prijzen te winnen die 24 december worden bekend gemaakt.


Voor méér informatie kan de website www.lichtjesfeestpapendrecht.nl worden bezocht. Hierop zijn in de aanloop naar 18 december onder andere leuke promofilmpjes te vinden.